Tuesday, January 1, 2013

They won't listen.

Photobucket
Pernah tak kau rasa macam kau tak nak kisah pasal orang lain pasal dunia luar? Pernah?



Masih normal. Luckily.

Akhir akhir ni aku rasa ramai orang di sekeliling aku yang banyak bukak mata aku tentang kehidupan. Dunia ni bagi  aku ramai sangat orang pelik. Pelik means different yang sangat rare spesis. Sampai ada sekali otak aku tak boleh nak faham kenapa dia buat macam ni kenapa tak buat macam tu bla bla. Hmm. Lately ni jugak, aku sedar yang kita ni buatlah apa apa pun. Kita takkan dapat puaskan hati semua orang. Sebab semua orang ada taste yang berbeza, cita cita yang lain. Sometimes, what is good for you might bring harm to them and vice versa. So aku fikir jalan paling baik is to follow what you believe. Kalau kita duk sibuk ikut kata orang akhir sekali tak kemana jugak. At least kalau kita ikut kata sendiri kalau gagal tak menyesal. Sebab bagi aku, aku tak sanggup nak hidup dalam perasaan serba salah dan menyesal sebab kenapa tak buat macam ni dulu bla bla. Ahh don't worry, we all have that. Haha.

Akhir akhir ni aku banyak masalah sikit. Kadang kadang aku tak tahu dari mana datang masalah semua ni. Bila pelajaran aku baru nak stabil mula lah timbul unsur unsur kejahanam yang lain. Aku pun tak tahu kenapa, mungkin sebab hidup kita ni takkan pernah surut dengan ujian. Sabar sabar sabar. Tu je lah aku mampu cakap. Kadang kadang tertengking jugak, terlepas jugak. Manusia.

Mengikut masalah masalah (banyak) aku ni, aku belajar yang orang lain dia nak dengar apa yang dia nak dengar. Dia tak kisah lah benda tu betul ke tak apa ke. Tapi dia just nak dengar apa yang dia nak dengar. Kadang kadang kita dah bagitau benda yang betul tapi dia still lagi ego tak nak mengalah. Aku pernah sekali kena macam ni hari tu. Sampai akhir sekali aku mengalah. I just let them go with what they believe. Sesetengah orang dia ada satu sikap prejudis dengan orang lain sampai dia rasa dia jer yang betul. Semua orang is totally wrong. To be honest, I don't mind if you want to be prejudice, judgmental or what but please stop asking for other people's opinion if you won't listen.

There is a point in life when you get tired of everything. Tired of chasing everyone, tired of telling the truth but people fail to believe, tired of trying to fix things. But it's not giving up. Sometimes, kita cuma buat apa yang sepatutnya kita buat.

Manusia dia akan cakap "Bagitau lah apa dia, aku janji aku akan dengar cerita kau dan aku akan percaya. Sumpah".

Aku sumpah aku takkan bangkang cerita kau. Aku sumpah aku percaya kita kan dah lama kenal. I swear I will never leave you no matter how big your problems are.

In the end, everyone turns out to be the person the swore they'd never become.

People talk a lot. I'm tired.

3 comments:

pikir kool said...

sbb tu kita disarankan supaya berharap hanya kepada Allah swt. janji manusia berubah2, tetapi tidak janji Allah. ada org alim yg mengatakan, siapa yg harap kepada manusia, akan kecewa selama-lamanya.
wallahualam.

94:8 dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap.

dari sisi hidupku said...

yup totally agree with ur opinion. sampai 1 tahap akak akan rasa x nak kenal dengan diorang, hidup sorang2 boleh cmtu? sabar itu je yang mampu.

kay_are said...

memang tak mampu nak puaskan hati sume orang ni.. masing2 ade minat masing masing, pendapat masing masing, so aku setuju dengan ko.. just wat ape yang ko percaya dan ape yang ko rase betul je sudah..