Wednesday, July 18, 2012

Apa ada dalam otak sekarang. Itu yang aku tulis.

Photobucket
Assalamualaikum.
Tak pernah tajuk entry aku pelik sebegitu. Haha. Pasrah je laaaa.

Gila. Serius tak pernah dibuat orang esok ada test. Tapi malam ni masih lagi gigih update blog. Hebat sungguh aku ni. Haha.



Fikir fikir balik, I am the only Alphanians batch 2011 yang tercampak ke bidang undang-undang sedangkan most of my friends are in science field. Menyesalkah aku? Sebab dengan result spm aku dulu secara randomly mungkin kalau aku apply bidang bidang ke arah sains mungkin boleh. even kawan aku dengan result yang sama sedang gigih menyambung asasi sains uitm and etc. Tapi masalahnya adakah impian aku ke arah itu? Rasanya tidak.

Jadi bila ada orang tanya aku adakah aku menyesal untuk berada di sini hari ini. My answer is no! Not at all. Aku tak pernah menganggap hidup aku sebagai satu kegagalan, failure, kekecewaan atau apa sahaja sebab bagi aku semua yang terjadi hari ini ialah takdir. Takdir yang menyebabkan aku di sini dan aku percaya setiap yang berlaku dalam hidup aku sepanjang lapan belas tahun ini ialah ujian, ujian dan ujian. I might fall. A lot. Banyak kali gagal sampai kadang kadang tak larat nak bangun catch up balik but I always remind myself yang hidup ialah tanggungjawab. And I have a lot of responsibilities that I have to carry on and not to count all those heart yang sedang mengharapkan kejayaan aku. Bila melangkah ke universiti I tend to learn that 'tanggungjawab' is not just tanggungjawab kepada diri sendiri but it covers more to tanggungjawab kepada family back home, tanggungjawab kepada masyarakat and the most important thing is the responsibility towards the nation.

Lets take uitm kedah as an example, we are fighting for a new academic building! So macam mana caranya untuk dapatkan satu lagi bangunan akademik yang baru? Students must perform well in their exams so that the ranking of UiTM Kedah will be on top then the government will consider to reward us with another new academic building. Yup anda mungkin menggangap hal sebegitu sebagai 'kecil' atau meaningless tapi itu adalah tanggungjawab kepada orang lain. Tanggungjawab kepada anak bangsa mungkin. Macam aku sendiri cuma ada setahun saja di Merbok, InsyaAllah I will pursue my degree in law at UiTM Shah Alam sebab di Kedah takde ijazah undang-undang. So why am I bothering much about all this new academic building stuff sedangkan masa aku di sini sangat limit. Bila fikir balik, adik aku mungkin akan belajar di sini nanti. Mungkin saudara mara aku atau nanti anak aku. So? Tanggungjawab itu penting.


Beberapa hari lepas aku call mak aku. Cakap punya lama almost one hour. Yelah aku totally tak boleh lari dari soalan "How's your studies do far?". Aku cakap je lah okay but I'm a little bit worried because there are certain subjects yang aku rasa nak nangis sebab tak faham langsung apa lecturer ajar. Bila aku bagitau mak aku yang aku nak sambung degree Tesl nanti memang mak aku marah gila gila ah. Mak aku cakap kalau nak sambung degree Tesl lagi baik ambik foundation Tesl dari awal lagi. Haha. padahal aku main-main jer kot nak sambung degree Tesl. Yelah memang lah mak aku marah sebab aku ni dulu lagi  punyalah tak nak jadi cikgu. Nak isi maktab hari tu punyalah kena paksa mogok lapar bagai. Kononya teaching will be the last profession that I will choose in this world. Haha. Kononyalah walaupun I do aware the importance teachers in our life. Even for me teaching is a noble job so bila ada kawan kawan aku yang memang minat nak jadi cikgu, aku sangat admire diorang. Sekarang bukan mudah nak cari orang yang betul betul minat jadi cikgu, kebanyakan just choose to be teachers sebab dah takde kerja lain kat atas alam ni. Mostly laa kan tak semua. Aku sendiri membesar dengan duit cikgu. My mum is an English teacher elok jer besarkan kami lima beradik sorang sorang. Dah laa lima lima perempuan jadi manusia jugak lima lima anak perempuan dia. Haha. Maybe mak aku tak nak dia dah cikgu inggeris, dah la adik aku ambik tesl aku pun nanti ambik tesl jugak. Oh tidak tidak.


Mak aku kata selagi masih ada masa, belajarlah betul betul. InsyaAllah.

p/s : Mintak maaf lah yer entry ni memang ditulis berdasarkan apa yang ada dalam kepala otak sekarang. Haha. Tak teratur gila kan? Sabar je lahhh.

 Esok aku balik Kelantan. Sanggup walaupun cuti dua hari jer demi puasa dengan family. Haha.

25 comments:

shedameor said...

akak suke la penulisan yana. matang sangat !

Budak_NakaL said...

anak mak..haha

Ardini Izzati said...

Elehh! Jiwoo manja. Hahaha :D

Noraim said...

bakal lawyer berkata kata. hee.

btw, belajar kat uitm kedah ke?

orang kelantan ke?

Aliff Haikal said...

sah sah anak mak . hehehehhehee

mak kau mcm datin wooo :D

tahniah sekali lagi berjaya masuk Law . so nanti dah further degree law boleh jadi peguam berjaya insyAllah suatu hari nanti ^^

selamat hari raya ! eh selamat hari puasa haha

Haruno Hana 하나 said...

sedar2 la tanggungjawab kita kat atas dunia ni byk :) hehe~ hari Sabtu ni Hana dh kena balik Kedah >__< x sempat nk buka puasa skali.. hehe

.........cP~ said...

Salam.

Lain rasa aura penulisan sekarang. heeh. All the best ye?
Saya dulu ambik nursing pun rasa ada je niat dalam hati nak tukar, tapi, tak pun. Bia fikir, mesti ada sebab kenapa saya diletakkan dalam bidang ni. So, just go on and kuatkan semangat.

HUDAJMAL said...

apa ada dalam kepala otak aku sekarang, itu yang aku tulis.
tak faham? hahaha. gua lagi tk faham. ^^

nurshamila said...

kau mesti dah byk belajar sampai kau boleh tulis entry camni kan? salute la wey

kay_are said...

tajuk entri sebelum ni best ke? <-- saje cari gaduh.. blaja memang susah pun, mane2 same je.. cuma jangan give up r.. nak sambung kat shah alam? good news! leh r kite dating kat sane nanti =P kalau dah name nye homesick.. 2 ari pun boleh..

selamat berpose!

Hakimy Zamri said...

penulisan yang comey macam tuan dia jugak heheheheh :3

M Fizan said...

aku nak balik jugak sambut puasa tapi tak sanggup susahkan famili. huhu. nanti masuk uitm shah alam bagitau aku. btw, aku salute komitmen kau terhadap tanggungjawab. kalau kau jatuh lagi, bangkit gagah berani! :)

Liyana Izzati said...

@Shedameor : Haha. Takdelah matang sangat lahh kak. Biasa jerr.

Liyana Izzati said...

@Budak Nakal : Amboii kata orang. Untunglah orang tu belajar dekat ngan rumah.

Liyana Izzati said...

@Ardini Izzati : Senyap mung! Mung pun balik supo aku jahhh.

Liyana Izzati said...

@Noraim : Haha. InsyaAllah. A'aa belajar kat Uitm kedha. Yup orang kelantan.

Liyana Izzati said...

@Aliff Haikal : Bro memanglah anak mak kalau tak anak sape lagi kan? Haha. Datin? Omaigoddd tak punn lah! Haha. raya lambat lagi k.

Liyana Izzati said...

@Haruno Hana : Betul betul. laa kesiannya, sabor sabor :)

Liyana Izzati said...

@cP :

Waalaikumusalam.
Lain ke kak? rasa macam sama jer. Haha. Betul tu kita kena percaya everything happens for a reason kan? Yeah be strong :)

Liyana Izzati said...

@Hudajmal : Well lu selalu tak paham tu pasal wa malas nak terangkan kat lu. Haha. gurau gurau.

Liyana Izzati said...

@Nurshamila : Haha. Kau ni. Aku sendiri tak tahu apa yang aku dah belajar atau banyak mana. tapi for sure kita semua belajar dan kita perlu belajar untuk diri kita jugak kan? Salute? Jangan salute aku. Aku bukan sir kau. Kita prebet bawah jerr.

Liyana Izzati said...

@kay_are :

Haha. Panas wa ngan statement lu nihh. Tajuk sebelum ni memang best dan terbaik pun. Tak perasan eh? haha. Dating kat shah alam? Pun bolehh tapi bmw 3 series k. Haha. 2 hari pun snagat bermakna k. Kau tak tahu bro emosi seorang pelajar. Haha.

Liyana Izzati said...

@hakimy zamri : haha. serius? thanks :)

Liyana Izzati said...

@M Fizan : See?? Famili kau pun tak nak kau balik bro. Haha. Situasi kita totally lain. aku memang mak aku 'paksa' balik. Haha. Laa kenapa kalau masuk shah alam? Kau nak sponsor makan hari hari eh? Pun bolehh. wuuuu, thanks for the advice :)

forever yours said...

ah my asama. Rindu nyer. BTW akak tunggu di shah alam yer