Saturday, May 26, 2012

Transformasi.

Photobucket
Assalamualaikum and Hi.


Transformasi atau perubahan itu perlu. Bila bercakap tentang transformasi, otak aku imagine benda benda atau perkara yang hebat-hebat yang dapat mengubah dunia secara entirely. Kalau mungkin tak dapat mengubah dunia sekalipun, ubah cara masyarakat kita berfikir atau act/bertindak pun sudah cukup bagus. Barangkali.Tapi bila aku fikir-fikir balik, hmm bukan semua orang diberi kesempatan sebegitu. Walaupun semua orang ada impian yang hebat dan besar. Bukan semua kita mampu melaksanakan transformasi 'besar' macam tu. Tetapi apa yang pasti, kita sentiasa ada kesempatan untuk mengubah diri sendiri. Mengubah kepada perkara yang lebih baik. But well, jarang sekali kita gunakan peluang tu untuk mengubah  diri sendiri.

Kenapa eh?

Aku tak salahkan korang. Aku sendiri when it comes to ubah diri sendiri, aku jadi senyap. Padahal perubahan ke arah yang lagi bagus. Tak tahu kenapa most of us choose to stay pada level yang sedia ada padahal we can make better changes. We get to improve ourselves for the better but we rather choose to be this way, permanent and static. Mungkin kita ingat kita dah selesa berada dalam zon begini jadi oh aku tak berani nak ubah aku punya style, perangai, act, attitude nanti orang akan cakap bla bla bla. Kita lagi kisah apa yang orang fikir dari apa yang kita nak buat. Well, jangan risau. Aku experience macam tu jugak. So I was thinking of changing myself. Korang?



Lets change ourselves !

Aku sayang korang. Study betul-betul kat matrik kekgih (untuk aku gak). Jangan duk lara-lara sangat lah (untuk aku gak).

LIFE STYLE OF PROPHET MUHAMMAD S.A.W
Talk softly, Walk humbly, Eat sensibly, Breathe deeply, Sleep sufficiently, Dress properly, Act fearlessly, Work patiently, Think truthfully, Believe correctly, Behave decently, Learn practically, Plan orderly, Earn honestly, Spend intelligently, Sacrifice regularly, Worship compulsorily, Take care of parents efficiently, Take Care of neighbours necessarily
If you want to change the world, change yourself! :)

42 comments:

✿Lady Ainaa✿ said...

yup2... berubah dengan lebih baik kerana kita bukan robot tetapi manusia yg mmpunyai akal dan nafsu.. Semoga hidup sis lebih baik dari semalam... All the best!!!

Hakimy Zamri said...
This comment has been removed by the author.
Fakhrul Haiyin said...

ha'ah. btol tu wei. kdg2 kita lg suka dgn apa yg ada skg. bukan try utk ubah jd lbih baik. well, takut kena cakap2 itu ini bla3. negative thinking. :O ehhe.

lets change ourselves! XD

Muna rahimah said...

Yeah . Let change ourselvessssss :D

Liyana Izzati said...

@Lady Ainaa : Betul tu sis, iman manusia ni ada turun naik. Semoga hati kuat untuk berubah. Amin, InsyaAllah. Thanks sis :)

Liyana Izzati said...

@Hakimy Zamri : Aku tahu komen hang yang delete tu kan? Hmm memang ah, kau suka tiru komen orang yang atas pada kau. Zzzzz. Tetiba delete. Mcm orang tk baca komen dia.

Hakimy Zamri said...

-,-

Selendang Merah said...

berubah untuk sesuatu yg baek sgt bermakna dalam hidup..:) ia akan bg kesan yg sangat indah.

Liyana Izzati said...

@FH : Betul tu bro. Aku pun selalu jugak permanent jer. Tak nak ubah diri sendiri padahal perubahan tu untuk kebaikan. Negative thinking yang kadang kadang over dan tak patut. Yeah lets change.

Liyana Izzati said...

@Muna Rahimah : Hahha. Excited nampak sis? Yeah, lets change ourselves !

hairy said...

yeahhh!! betul tuh...

AmyZana said...

Sedang cube utk berubah tp rse mcm agak mustahil. Risau ape org akan ckp -_-

Liyana Izzati said...

@Hakimy Zamri : So?

Liyana Izzati said...

@Selendang merah : Bila blogger jiwang mula berjiwang. Hhaha.

Liyana Izzati said...

@hairy : Betul kan? Hahha.

Liyana Izzati said...

@Amy Zana : Hmm tu lah masalah kita. Kita suka fikir apa yang orang kata. Padahal bukan semua orang akan kata sis. Most of the time, that negative things cuma bermain main dalam minda jer. No one cares much about us more than we do. So kalau orang nak kata macam macam. Hmm dont bother much lah?

mirmashi94 said...

bagi aku, orang nak kata apa, sukati dorang laa. haha. mulut dorang, bukan aku boleh control. yang penting aku buat apa aku suka, aku berubah sebab aku nak, dan aku tahu aku memang perlu perubahan dalam hidup aku. hehe. orang kan, mereka akan selalu kata macam-macam. sampai bile nak limitkan potensi diri kita semata-mata risau apa orang kata kan? baik kau setuju ngan apa yang aku membebel kat sini. lalalalala~

nice entry sis ^^

Ali Jasni said...

xsalah nk berubah. tp ke arah yg lebih positif la kn. atawpn ke arah lebih hensem, eh! tersasul.haha

Rizki Pradana said...

setalah aku baca2, postingan2nya sangat bagus, menarik dan bermanfaat,,terus menulis,,karena dengan menulis kita bisa mengembangkan imajinasi kita dan menjadikan kita lebih kretaif..serta kadang bisa menghibur orang lain.. ^_^

oia salam kenal
kalau berkenan silahkan mampir ke EPICENTRUM
folloback juga ya buat nambah temen sesama blogger,,tukeran link juga boleh,,makasih..^_^

saharinasaharudin said...

change to be better :D

alololo,comelnyeee owner blog :)

Hakimy Zamri said...

Skype sat kak -,,-

nurshamila said...

nice entry. kbai

Romeo Laut said...

transformer... tenet tet tetetttt.. hahahaha.. gurau2..

M Fizan said...

aku fikir-fikir apa benda la transformasi. kompleks sangat. senang cakap berhijrah la. kita kena berhijrah menjadi lebih baik kan?? memang susah. tapi kalau kita tak ubah diri sendiri, macam mana nak ubah persekitaran? ^_^

kay_are said...

cite transformer memang best.. tetibe.. tapi betul r.. just cuba berubah jadi lebih baik dari semalam pun kire transformasi yang baik.. takyah pikir something big sangat kan..

Liyana Izzati said...

@Mirmashi94 : Hahha. Betul betul. Setuju sangat dengan pendapat tu. :)

Liyana Izzati said...

@Ali Jasni : Hahaha. Berubah ke arah yang lebih hensem tu mustahil kot. Dah memang azali bro lu muka macam tu.

Liyana Izzati said...

@Rizki Pradana : Wah terima kasih/ Blog kamu pun bagus jugak. Keep on blogging.

Liyana Izzati said...

@Saharinasaharudin : InsyaAllah. Hahhaa. Mana ada comelnya kak oii :)

Liyana Izzati said...

@Hakimy Zamri : Ye lah pak cik. Lu pehal panggil wa kak?

Liyana Izzati said...

@Nurshamila : Nice entry? Memang takde idea nak kome ape kan?

Liyana Izzati said...

@Romeo Laut : Hahha kan? Lu memang nak kena ah. Hhaha. Entry ni takde kaitan ngan movie transformer tu pon lah. Hahaha.

Liyana Izzati said...

@M Fizan : Yelah bro. Lebih kurang berhijrah laa. Tapi saje jer wa nak guna perkataan terer terer hahaa. Ye lah, berhijrah ke arah yang lebih baik.

Liyana Izzati said...

kay_are : Cerita transformer best? Ntah tak minat sangat cerita style robot camtu sebab aku manusia. Haha. Fikir besar tu tak salah tapi hal hal yang kecik pun kita kena buat jugak. Apa orang kata,kuman seberang laut nampak. gajah depan mata tak nampak.

❖ Syaa ❖ said...

Berubah ke arah lebih baik itu perlu. :D Peace(Y)

aRa ❤ aFiq™ said...

transformasi jdik trnsformer.. hew hew.. :P

study rerajin :))

Mr.She said...

sbb... bukan senang sbenarnya nk berubah ni.. nmpak simple, tp bile nk buat? susah. bukan? hewhew

Ihsan Arifin said...

semuga perubahan ini berhasil bawa kita masuk sorga :)

Liyana Izzati said...

@Syaa : Betul betul :)

Liyana Izzati said...

@Sis ara : Transformek. Hahhaa. Kelate mari. InsyaAllah.

Liyana Izzati said...

@Mr She : Hmm betul tu. Nak bercakap dan nak bermimpi tu mudah. Tapi bila nak buat liat jerrrr. Hahha.

Liyana Izzati said...

@Ihsan Arifin : InsyaAllah :)