Saturday, March 3, 2012

About Result SPM and Istidraj.

Photobucket


Assalamualaikum and Hi.

Dalam banyak-banyak blog kat dalam dunia ni. Ada beberapa blog yang aku rasa sangat awesome dan terbaik sangat dari segi gaya penulisan mereka. Aku sentiasa berharap yang satu hari nanti aku dapat menulis macam diorang, menghasilkan entri yang terbaik dan bermanfaat untuk semua pembaca. InsyaAllah.

Hari ni sudah 4 March. Hahaha. Result SPM dah dekat dan sudah mampu buat ramai calon-calon tak tidur lena. Kalau fikir pasal result memang nak tercabut kepala otak aku. Kalau fikir pasal result tetiba rasa macam nak demam. Serius.

So, sedang aku membaca entri kat satu blog brother ni, The Other Khairul. Aku tetiba tertekan satu entri beliau yang aku rasa sangat kena dengan mood dan jiwa aku sekarang.

Entry by Mr. K, The Other Khairul.

Istidraj- Jangan kecewa Kalau hidup Tak Best.

"Well, pernah tak korang terfikir kenapa hidup korang amat sucks? Pernah tak korang fikir kenapa orang yang tak solat tapi setiap kali test, exam, or SPM result dia jauh lagi tinggi dari korang yang struggle dan beribadat all the time? Pernah tak korang rasa cemburu dengan roomate yang asyik main game tetapi setiap kali final exam dia score the highest? Pernah tak korang sakit hati bila korang giving out all you have but at the end, the laziest yang mendapat straight A dalam SPM? Sakit hati tak bila tengok orang-orang yang tak berusaha tapi bila buat sesuatu pekerjaan, dia boleh sebut alhamdulillah tapi bila kita tengok hasil usaha kita, kita nak sebut syukur pun teresak-esak? Why? Sebab takdir? 


Pernah tak korang berpegang dengan kata-kata guru korang yang bekata "Orang meniru tak akan berjaya dalam exam dan SPM" Tapi bila balik ke realiti, orang yang meniru dah berada di puncak kejayaan sedangkan korang yang percaya kepada usaha sendiri, melutut tanpa nampak sebarang cahaya dari masa depan?

Where the fuuu is the real things? Do something good will ruin your life while be a bad person brings you the happiness?  

The fact is, shit is always around us. And so does with the Istidraj.



Mungkin korang tertanya-tanya, what the fuuu is Istidraj?

Anak orang kaya, hari-hari main perempuan. Ayah dia hari-hari minum. Mak dia pun sama. Tapi hidup mereka amat cool. Hidup dioerang amat happy. Apa yang dieorang nak, semua diaorang dapat. Anak-anak dieorang, PMR dan SPM semua straight A. Perjalanan hidup dioerang amat mudah. But why? Kenapa orang yang buat larangan Tuhan asyik dapat kebahagian hidup? Yes, itu adalah Istidraj. Istidraj bermaksud suatu kenikmatan yang Allah bagi untuk kasi dieorang makin lalai. Semakin banyak nikmat yang Tuhan kasi, semakin hina lah mereka di sisi Tuhan.



So, here is the tricky question.

Adakah kita perlu jadi jahat untuk menikmati hidup ni? Apa guna kita hidup kalau dah semua yang kita nak kita tak akan dapat? Adakah kita berusaha untuk something yang tak wujud? Adakah kita bersusah payah terhadap sesuatu yang memang tak akan kita miliki?






Istidraj, the only harapan untuk orang-orang yang susah terus hidup. Why? Sebab orang Melayu mudah sangat jealous. Nampak orang berjaya sikit, terus dengki. Setiap kali aku nampak orang berjaya dengan cara betul, aku respect dia. Tapi setiap kali aku nampak dia berjaya dengan cara yang menipu / buat jahat tapi berjaya dalam hidup, aku cuma boleh kata "Itu mungkin Istidraj".


How about Hikmah?
Aku amat teruk dalam study. Amat-amat teruk. Tapi aku amat jarang meniru. Of course la aku ada meniru. Tapi setakat ni, tak pernah lagi aku bawak kertas atau toyol ke dalam hall peperiksaan. Actually, dulu aku ada nak bawak. Tapi ada seorang gadis Mesir yang bernama Laila yang kata haram meniru ketika exam, tak berkat. So, aku tak bawak toyol. Aku tak meniru, aku study hard gila-gila. Tapi result? Result macam sial. Well, dalam kes ni, orang akan kata:


"Relax ah, mungkin ada hikmah"

Aku pandang dia dan berkata "Hikmah? Hikmah your head." Aku study gila-gila, kau meniru boleh ah cakap macam tu nak-nak bila result gempak gila. But guess what? Yeah, ada hikmahnya. Aku sedar aku amat bad-bad dalam study so, aku fokuskan pasal benda lain. Which is blog.



Ignore orang untuk mencapai kejayaan.

And korang tahu tak pasal Wikipedia? Ya, Google di ranking nombor 1 dunia. Facebook adalah di ranking nombor dua. Dan Wikipedia adalah nombor 7. Di wikipedia, setiap orang boleh menulis dan submit apa yang dia tahu. Well, korang tahu tak macam mana wikipedia ni wujud?

Wikipedia di ciptakan oleh seorang mamat yang ingin membina sebuah platform dimana setiap orang boleh menulis apa-apa sahaja info yang dia tahu tapi dia tak akan dapat bayaran dari apa yang dia tulis tu. Dan tahu tak apa masalah yang mamat ni dapat masa hendak mambuat Wikipedia? Dia dapat tentangan seperti:

"Eh wait, siapa yang akan tulis tentang info dan fakta tanpa dapat sebarang bayaran dan credits?"

Yeah, kalau korang pun, korang sure akan berfikir macam tu kan? Tapi tengok lah sekarang. Wikipedia ranked as #7 most visited site in the world. Yeah, expect the unexpected. Buat something yang orang tak duga. Just because korang teruk dalam study (macam aku) tak bermaksud korang akan gagal dalam hidup. (Rasanya dah penat aku ulang ayat sama macam ni. Tapi ramai still tak faham.) Well ya, aku tau yang manusia menilai orang based on a stupid piece of paper yang dipanggil "Result Final Exam" or "Result SPM". But, that is nothing actually.

So, kalau korang nampak kawan-kawan korang yang tak pernah solat, tak pernah puasa tapi dia dapat jawab soalan SPM dan exam dengan senang, korang relax je. Aku cakap ni based on pengalaman. Aku pernah berada di tempat korang. Itu semua mungkin Istidraj. Mungkin Mesti ada hikmah di sebaliknya. Korang hanya perlu play it cool


Dan sebenarnya, jangan terlampau bergantung kepada SPM. SPM hanya penting untuk zaman remaja. Tapi after that, orang dah tak pandang SPM dah. And then, kalau result SPM korang gempak, korang ingat senang ke nak sambung dah success di IPT? Berapa ramai yang kini bekerja based dari apa yang dia belajar? Belajar Electrical tapi jadi boss di kilang gam (My boss). Ambil course accounting, tapi buka saloon sendiri (My friend). Banyak benda di dunia ni yang kita tak akan sangka. Dan kadang-kadang, bidang yang kita kerja dan yang kita minat tu, tak berkaitan pun dengan bidang yang kita belajar.



Look at Mark Zuckerberg, Bill Gates, Steve Jobs and Michael Dell. Dieorang dropout and berhenti dari kolej dan jadi jutawan. How mereka boleh jadi kaya? Maybe sebab dieorang buat seperti apa yang di tulis dalam "If You Want To Be Rich And Happy, Dont Go To School." Maksudnya, jangan rely on satu benda sahaja. Buat apa yang korang minat dah surely korang akan berjaya.

Okay maybe korang boleh kata dia dia tu genius sebab tu dieorang boleh berjaya. Ada ke orang yang tak genius, tak belajar tinggi-tinggi tapi berjaya dalam hidup?

Yaa. Amat banyak. Ada yang berjaya hanya dengan mengembangkan perniagaan family. Ada yang berjaya dengan membuka perniagaan bundle. Dan ada yang berjaya dengan bakat yang tersendiri. Setiap orang ada bakat dan kelebihan yang tersendiri. Tak kira la betapa sucknya korang, suatu hari nanti korang akan jumpa something yang korang really good at.   

Point of this entry; study untuk SPM dan final exam tu, jangan la sampai tension-tension. Kalau korang amat-amat bad dalam study, then maybe ada reasonnya yang tersendiri. Don't lose faith on God.

Life loves to play with us. So, play with the life and win the game.

SPM is just something, not everything. "



Lega sikit. Terima kasih Mr. K

14 comments:

najibah('; said...

helLo , suka baca entry nie . INSYAALLAH , KEJAAYAN MILIK KITA BERSAMA (!) keputusan spm ~ . izinkan saya copy ya:) datang laa tgok blog saya:)

Haruno Hana 하나 said...

LIKE entry ni.. mmg berdebar tunggu result SPM.. :) asyik fikir yg teruk2 aje ^_^

Fakhrul Haiyin said...

ok, panjang tol. hehe. aku suka bca entri kau yg neh. mmg kau ngam bah jd pnulis. keep it up!

✿Gucciey Lavender✿ said...

pergh . gempak ! suke entri nie .. mungkin kita gagal dlm satu perkara , mesti ada hikmah disebaliknya .. awesome ! ^^.

Sarah Mohd Saleh said...

mr.k tuh mmg sgt cool gaya penulisan die.relax jek die taip..heeee

liyana izzati said...

@Najibah : InsyaAllah, Amin. Nak copy? Bukan saya punya. This entry is credit to Mr K. ( theotherkhairul.blogspot.com)

liyana izzati said...

@Haruno Hana: Memang pon, selalu fikir benda yg tak best jer. InsyaAllah, kita semua dapat result cemerlang nanti.

liyana izzati said...

@FH : Ooo, kalau panjang kira kau tak nak baca lah? Hahaha. Erk? Jadi penulis? Aku tak nak jadi penulis la. Lagipon ni bukan entri aku.

liyana izzati said...

@Gucciey Lavender : Aku pon suka jugak entry ni. Thumbs up to Mr. K!

liyana izzati said...

@Sarah Mohd Saleh : Hahaha. Memang pon :)

mirmashi said...

nice entry nie . siyes nice ! hehe . always tell myself , lau x dapat straight A's SPM nie tape mirah . tiap yg berlaku ade hikmahnya . lau tade rezeki masa SPM , ade laa rezeki kat benda laen . insyaAllah . huhu . sbb tue x nebes sangatt dahh . lol :P .

Sally Yatiey said...

samelah , saya pn tengah tgu result SPM keluar ni :) Semoga dapat result SPM yang cemerlang ^_^

liyana izzati said...

@mirmashi :

Yeah, cuma takut kecewakan orang lain yang terlalu berharap jer sebenarnya. Ape-ape pon, all the best sis ;)

liyana izzati said...

@Sally Yatiey : Oh, all the best sis. InsyaAllah, cemerlang punya.