Saturday, February 18, 2012

Grateful for What We have Today.

Photobucket
Seorang kawan telah tag sebuah note tentang kehidupan tadi di Facebook. Ini ialah entry selepas membaca note itu.

Terima kasih kerana anda telah buat saya rasa sangat bersyukur dan berterima kasih for what I have now.

Bersyukur.

Bersyukur sebab mak aku mampu bagi aku duit, mampu hantar aku sekolah, makan pakai semua cukup. Bersyukur sebab hari ni aku mampu menulis dan membaca dengan baik. Performance dalam education pon Alhamdulillah. Takdelah cemerlang sangat tapi takdelah banggap sangat.

Dan bagi aku tidak ada orang yang "banggap" kalau berusaha.

"We are too poor to afford education. But until we have education, we will always be poor"

Kita tak mahu belajar, ponteng sekolah semua. Orang lain kat luar sana, ramai lagi nak pergi sekolah tapi tak mampu. Kita ni Allah dah bagi kelebihan, tak pernah nak nampak dan tak pernah nak guna.

Do you have any idea how many children out there who want to go to school and replace your position for a perfect education?

Hari ini aku bersyukur. Kerana Alhamdulillah, mampu menulis dan membaca dengan baik.


Kerana aku menulis bukan untuk orang lain. Aku tak expect orang kata aku hebat. Aku tahu aku tak hebat. Setiap hari aku cuba untuk taip sebaik mungkin untuk diri sendiri. Bukan untuk orang lain. Aku tak harap orang akan baca apa yang aku tulis setiap hari. Apa yang aku tulis hari ni cuma separuh dari kisah hidup aku supaya satu hari nanti bila aku tua, aku boleh tunjuk bukti kepada anak cucu aku betapa aku pernah gembira dan sedih. Betapa awesome-nya hidup aku.

Supaya nanti bila aku cakap "Mak pernah makan garam dulu daripada kau nak" kat anak-anak, aku ada blog ni sebagai bukti yang aku memang pernah melalui.

Bila aku tua dan mula lupa akan semua hal, aku ada blog ni untuk ingatkan semua memori tu balik. Bila aku tua nanti, aku boleh duduk senang lenang kat pangkin rumah sambil sengih baca semua tulisan aku.

Tu pon, kalau waktu tu mata aku segar dan tak perlu meraba-raba cari kaca mata.

Mata ni memang rabun. Aku cuma harap, tidak semakin rabun.

Banyak kali aku cakap pada diri aku sendiri "Eishh, susahnya hidup aku!". Sedangkan ramai lagi yang lagi susah. Bila aku terbaca artikel about poverty or someone's hardship, barulah timbul rasa bersyukur. I start to question myself again "How poor am I? Kalau nak dibandingkan dengan orang lain?"

Hidup aku mungkin tak perfect sangat tapi Alhamdulillah.

Rumah aku.

Sedangkan rumah orang lain yang munkin sedikit tak bernasib baik.

Helpless.

Aku ada ramai kawan. Alhamdulillah, ramai kawan sejati yang sanggup susah senang sama-sama. Terima kasih kerana sanggup ketawa sama-sama. I always make silly jokes, and korang terpaksa gelak untuk jaga hati aku. Ngee. I do fight with some of them. Tapi, apa yang aku gaduh tu cuma umpama satu baldi air yang dikaut daripada lautan memori gembira yang luas. Tak terjejas.


Alhamdulillah. Happily gifted with a beautiful and loving woman called umi, supported by 4 strong and cute younger sisters. Healthy uncles and aunties to guide me all the way. Cute little cousins to brighten my days.I couldn't ask more than what I have now and I really hope that I can take care of them, all of them until the end of their/my life. InsyaAllah.


"Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan." (Surah Al-Insyirah: 5-6)

8 comments:

Fakhrul Haiyin said...

kau nih spupu spapat kak Fatin Liyana eh? mcm sma jak muka korg. siryess ! hehe.

p/s: xda kaitan gn entri pun. sory! haha.

liyana izzati said...

@Fakhrul haiyin : Hahha. Tak lah. Kau la manusia pertama yang cakap macam ni. Tang mana yang sama wei? Aku ni tak layak pon nak disamakan dengan Fatin Liyana yang hebat tu lahh. Hahaha. Memang takde kaitan pon.Tau takpe.

Fakhrul Haiyin said...

haha. btol weh. mcm sama jak aku tgk. even xsama, tp ada iras2. siryes :D hoho.

mirmashi94 said...

setuju sangatt :) . lau kat fesbuk tue , ramai je duk post status boring ngn hidup laa , susahh bla3 , susah gitu , susah gini . haihhh . patot belajar bersyukur dgn ape yg ade kan ? :)

liyana izzati said...

@Fakhrul Haiyin : Haha. Ngarut jer kau ni. Adeii. Tapi terima kasih laa, kau lah manusia first and last yang akan cakap muka aku macam Fatin Liyana. Terharu aku. Hahaha.

liyana izzati said...

@Mirmashi94 : Betul tu dik. Apa yang kita ada hari ni bukan semua orang dapat ada benda yang sama. Hidup kita mungkin sedikit susah tapi ramai lagi orang kat luar sana yang lagi susah daripada kita.

Fakhrul Haiyin said...

btoi wei. atau aku rabunn ~ muahaha. xda laa. mmg siryes. haha.

p/s: kluar tajuk betol. haha !

liyana izzati said...

@Fakhrul Haiyin: Ye lah. Memang terkeluar tajuk dari mula lagi./