Thursday, January 5, 2012

Tutorial Photoshop 3: Blend Photos

Photobucket

Assalamualaikum readers. Sorry memang lama aku tak update blog! Hehe, tak menyempat nak update blog langsung. Haha, macam busy sangat aku ni, kalah PM macam ni. Kihkih. Tadi, aku sempat gak chatting ngan blogger seusia aku, Nalisa Syahira. Sis ni pon tengah dilanda keboringan selepas spm macam aku jugak. Huahua.

Okaylah, back to the topic. Hari ni aku nak buat another simple photoshop tutorial. Lately, aku memang busy ngan photoshop. Habis brushes, actions, patterns aku install masuk photoshop, so tak pepasal benda alah tu lambat loading sekarang. Haha. Well, padan muka aku. Padahal, at the end of the story aku bukannya guna sangat kan semua benda-benda tu. Buat koleksi jer banyak. Aku ambik contoh action laa, aku asyik install masuk actions banyak-banyak buat ape? Last-last kalau nak edit gambar ke ape ke, aku start dari zero balik. Aku boleh je tekan button tu, tapi selalu lupa. Ishish!

Tetiba introducing revolve tentang ketidakpuasan hati aku. Sengal.

So, today aku akan share macam mana nak combine two pictures together, or aku panggil blend photos je lah mudah. Ikut suka korang lah nak panggil ape pon, takde orang nak kisah pon.

First and foremost, open two pictures yang korang nak combine tu. Hari ni, aku guna gambar adik aku, Ardinie Izzati for this tuto.

                           1. Open 2 pictures.


 2. File-New.  Then korang setkan width and height yang korang nak. Background mesti transparent tau!  Much depends on your pictures laa. Tak nak besar sangat dan tak nak kecik sangat. Tips aku ialah, tengok dulu saiz gambar korang. Then, korang try la agak-agak berapa besar new canvas yang nak disetkan ni okay?

 3. Obviously, lebih kurang macam ni lah jadinya yang aku punya.

 4. Then, korang drag-kan gambar-gambar korang ke dalam canvas tadi guna moving tool okay. One by one laa.

 5. Drag another picture.

 
6. Nanti akan jadi macam ni. Korang pandai-pandai la susun gambar-gambar tu. Make sure yang gambar-gambar tu bertindih okay. Paham tak ni? Aku pon tak berapa reti nak bagitau macam mana. Untuk pastikan gambar-gambar tu bertindih, its very important that canvas korang tu kecik. Kalau gambar tak bertindih antara satu-sama lain, bila korang nak erase-kan garisan kat tengah tu, aku rasa tak jadi ahh.

7. Dah nak siap dah. Korang choose eraser. Setkan hardness kepada 0. Jenis dan saiz eraser tu ikut suka korang lah. Apa pon boleh. Erase-kan line kat tengah tu okay. Make sure line tu dah betul-betul hilang, then korang boleh save!
P/s: Kalau tak nak guna eraser. Boleh guna lasso tool jugak untuk hilangkan garisan kat tengah tu. Lasso-tool- Delete.

So, yeah, We're done!
                                                          BEFORE

                                                         AFTER

Seperti biasa, kalau tak faham tanya alright! Okay, bye.

4 comments:

Ali Power said...

awk hebat

liyana izzati said...

Ye lah bro. Awk lagi hebat, saya tengok gambar-gambar kat blog tu memang hebat ar. Bravo! bravo!

niesasukasuki said...

nice tutor..

liyana izzati said...

thanks kak :)