Sunday, December 25, 2011

Overall my Educamp UTP Experience!

Photobucket

Assalamualaikum readers !

This is a long entry. Sorry but happy reading.

Few days ago, aku baru sampai Kelantan from Tronoh, Perak. Haha. Of course, I was there for that UTP Educamp Jan 2012 Intake. Overall, the camp was awesome! Although, we have less time together and I only managed to make few friends there but the experience that I gained was priceless.

So today, I would like to write about my experience during the camp. I hope that this can be an inspiration and guidelines to others especially the 2012 SPM candidates.

During my school years, UTP is very popular especially among all my classmates. Even kalau korang tanya budak-budak Form 5 kat Malaysia ni, most of them want to go to UTP. I mean, UTP is famous with its great facilities, great lecturers and the environment, Fuhh! So, how doesn't want to go there right? Apa yang aku boleh conclude ialah, if you are interested in engineering tak kisahlah chemical, petroleum, civil or anything about engineering, UTP is the best place for you. Seriously!

Wow!

Terpilih sebagai salah seorang peserta Educamp ni pon, aku dah bersyukur sangat-sangat. Bukan mudah wei nak terpilih sini. Among 20 000 students only 2000 are selected. Plus among that lucky 2000, only 1000 yang datang. Maksudnya, 1000 yang datang sini memang golongan yang bersungguh-sungguh nak masuk UTP and memang golongan yang berani mati lah! Haha. Then, among 1000 only 500 will be chosen. So, peluang untuk diterima di UTP ni ialah 50:50 lah okay?

That's why, aku tak berharap sangat. Kalau ada rezeki, Alhamdulillah. Kalau takde rezeki, InsyaAllah boleh apply lagi untuk postgraduate program nanti. When there is a will, there's a way right?.

Basically, Educamp tahun ni diadakan 3 sesi. Mine is 22hb and is the third and last session. Untuk sesi ketiga ni most of us came from Pantai Timur. But paling ramai from Kelantan lah. Haha. I guess untuk third session ni about 300 students. Group A-100, Group B-100 and Group C-100. I think so?

Mula-mula sampai kita kena register dulu and kita akan diberi satu kad yang ada nombor. macam id card lah. My number is B77. Maksudnya aku ni dalam group B and 77 is my number. Lepas register, semua peserta Educamp with our parents gathered at the Chancellor Hall. Then kita diberi briefing about UTP and apa yang kita akan buat hari tu.

After the briefing, we are divided into three groups based on our cards A, B and C. So, A and B will be interviewed first ( Morning session) while the C will follow us later ( Evening). I am lucky because I am in Group B. Hehe. Lepas semua budak group A siap baru kitaorang yang group B pulak continue. Then just after group A had finished, we were brought into a room. And we were divided into 25 panels. Panel ni macam group laa kiranya. Tak tahu lah berapa panel yang ada sebab aku Panel 1. Hehe. Obviously, aku ni kira bertuah jugak sebab aku duduk dalam group yang tak ada "gender manipulation". Ada setengah orang tu dia sorang jer perempuan dalam group tu. Kesian kan?   Plus, group aku cuma 4 orang. So, during group interview, saingan mungkin kurang sedikit. Alhamdulillah, semua kawan-kawan aku dalam group tu sangat supportive and baik belaka. Haha. Thank you Suraya, Amin and Firdaus!



Each of us were given a piece of paper each. Atas kertas tu ada macam tajuk-tajuk and card yang korang akan di interview nanti. Aku dapat Card B. Maksudnya aku akan jadi orang kedua yang bakal di-interview dalam group tu. Orang kedua tu babe ! Tak bertuah langsung. Then aku curi-curi pandang kertas kat atas meja tu, tajuk dia AIR FORCES ! Terus aku ketar lutut dan rasa macam nak pengsan. Hehe, serius ni ! Dalam hati ni, memang berdegup kencang tuhan je tahu. "Alamak Air forces? Mati lah aku, dah la fizik aku dapat C. Memang aku jadi daging panggang la hari ni" Haha.







Tapi sebenarnya bila aku baca description dia. Air Forces ni merujuk kepada Air Pollution and Global Warming. Haha. Punya lah saspen, pergh!

We were given 10 minutes to draft our points. And that's it! Lepas tu, kak faci tu start panggil each group to the waiting room for the interview session. Aku agak berdebar jugak, sebab berada dalam panel 1. Risau kalau jadi first group yang kenal pangill tapi Alhamdulillah, Tak ! Hehe.


So, masa kat waiting room tu aku cuba untuk tenangkan diri aku. Masa ni aku tengok muka sorang-sorang sangat berdebar-debar. Budak sebelah aku ( Panel 2 Card B) nampak sangat berdebar. Haha. Nasib baik muka hensem, sempat lagi aku ni ! Haha. Okay, serius.

Tiba-tiba "Panel 1 Card B". Terus gugup!

Bila masuk, aku terus duduk dengan sopan sekali.

" Nur Liyana Izzati, what a nice name!" she said.

"Thank you. I think mine is just simple and a typical Malay girl's name"

"So, could you tell us about yourself?"

"Well, I am from Kelantan. During my school years, I was the vice president of Girl Scout and also the vice president of Kelab Setia and Rukun Negara. Also, I was appointed as the assistant class monitor for 2011 and bla bla bla bla" Punya panjang aku bagi description tentang diri aku.

"Kelab Setia and Rukun Negara? Wow, I've never heard of it. So, what is this club about?"

Jawab sambil sengih walaupun hati tuhan je tahu " In our club, we educate young students especially junior to respect and love our nation. And of course our activities involve not only our members but the whole school. We did a lot of activities such as gotong-royang, campaign and many others. Few years back, our club managed to collect some money to build the gelangang pentom( aku tak tahu apa dalam english. Also, bla bla bla"

"So, Liyana. Why do you choose chemical engineering as your first choice? What brings you?"

"Actually madam, no one recommend this choice to me. I have great passion and love for both Math and Chemistry. I guess and I really hope that Chemical Engineering is the best choice for me this far. Also, I was inspired by few great chemical engineers such as Maria Elena and Abang  Faris Roslan. Both of them from UTP and to see and read what they had share to the whole world about chemical engineering is absolutely fabulous! So, I cannot help myself from choosing Chemical Eng as my first choice in the list"

Terus, madam tu tergelak! Nasib baik dia kenal Maria Elena. I mean, sape yang tak kenal Maria Elena kot?

Banyak lagi soalan yang ditanya tapi aku dah lupa. Sorry.

The personal session went well. Lepas tu kitaorang continue dengan group interview pulak. Yang ni aku malas cerita ah. Aku punya la tergagap-gagap masa tu. Hahaha.

At the end of the discussion, madam tu cakap "So, have you guys done? Okay, maybe one of you can make a general conclusion please. Which recommendation is the best? Liyana maybe?" 

Aku terus terkejut. Matilah aku. Tapi aku answered naturally jer. Bajet !

" Well, based on our discussion. I would like to say that education is the best way to overcome this air pollution and global warming problems. Through education, bla bla bla". Aku sendiri dah lupa apa yang aku dah cakap.  Tapi, agak baik jugak kot sebab Amin kawan aku cakap "Good job yana!" Tetiba bangga sebab aku berjaya membuat closing yang cukup baik sekali." Haha, perasan!

So, obviously there are a lot of things that I want to share about this Educamp UTP tapi tu lah. Entri ni pon bukan main panjang lagi. kalau aku sambung memang aku tak tahu berapa panjang lagi. ! Overall, this Educamp sangat superb dan terbaik. There's no point untuk aku menyesal. Maybe aku tak terpilih but the experiences that I gained is totally priceless. Thank you Universiti Teknologi Petronas :)

I guess, end here okay. Lain kali aku share lagi okay.

p/s : Gambar-gambar adalah hasil sumbangan Pakcik Google. Aku tak terfikir nak bawak camera. Memang rugi sangat!








9 comments:

-nurul fakhriah- said...

yeah! good entry..sy pon ad jgk nk bt entry sl interview ni.ki3..okey yana! i love this entry.. ;)

Adam bin Ahmad said...

inspired by Maria Elena. Cool ! hahaha.

semoga dapat peluang tuh =)

liyana izzati said...

@Fakhriah: Okay, saya tunggu!

@Adam: Haha. InsyaAllah, Amin :)

Muhamad Asyraaf said...

10 je ke? kitaorg yg batch 15-16 April dpt 30 min.. btw, sya panel 21 (petang) a.k.a group last yg balik.. huhu.. good luck! mintak2 dpt la.. huhu..

Muhammad Hafiz Nor Ariffin said...

terima kasih sbb cerita.....

Ketuakun said...

hbis tu dpt x utp tu?

Anonymous said...

TIME REGISTER DIA NAK APA?

Anonymous said...

walaupun agak lama post ni. tapi saya nak bagitaw jugak. chemistry and chemical engineering are two different things!trust me. you only learn about chemistry only during foundation study (yang ni semua orang kene ambik lah kan) and for chemical engineering, you study organic and physical chemistry only for 1 semester. 1st year 1st sem. after that, all is about engineering!
benda ni lah buat budak2 spm silap. ingat chemistry adalah sama dengan chemical engineering. if you really like chemistry, u can study chemistry in another university, then u become a chemist, not chemical engineer

Liyana Izzati said...

Anon: Really? I don't know. I went to different uni by the way. Tapi takpelah at least I learn something. Thanks for the comment.