Saturday, November 26, 2011

Tutorial Edit Photo Using Photoshop : Retro Look

Photobucket

Assalamualaikum and Good morning readers :)

Okay, hari ni aku nak ajar cara edit photo yang paling simple dan paling mudah guna Photoshop. Aku tak tahu nama dia tapi aku suka pangil "retro look".

Actually aku tak pandai sangat nak guna Photoshop ni. Sikit-sikit boleh laa. So, maybe ada orang atau pembaca kat luar sana yang lebih tahu or lebih master daripada aku. Boleh lah ajar aku yang hina ini. Hahaha. Aku cuba guna cara yang paling mudah yang aku tahu okay. Kalau korang ada cara lain yang lagi simple up to korang lah.

So, jom kita mulakan.

 First sekali korang pilih gambar yang korang nak dulu. Open macam biasa.

Automatically, dia akan keluar layer macam kat gambar ni. Then, korang double click kat layer background ni.

 Nanti akan keluar kotak macam ni. And korang tekan "OK"


 Next, korang right click "Layer 0" and pilih "Blending Options". Nanti akan keluar kotak macam tu, click kat "Colour Overlay". Tukar blend mode dari "Normal" to "Exclusion". Capacity dia ikut suka korang tapi aku biasa guna 25-30.

Almost done. Pilih warna yang korang nak. Pandai-pandai lah korang pilih nanti. Bila siap tekan Okay. Lepas tu, done! Save macam biasa.

Untuk lebih jelas klik kat setiap gambar. Gambar akan mengalami tumbesaran mendadak.

Here we go, Before and After.



Stail yang macam ni memang mudah. Aku biasanya edit tak sampai 5 minit. Sesuai untuk semua jenis photo tak kira outdoor ke indoor. Kalau korang rasa nak gambar korang nampak lagu "old and valuable" boleh try cara ni okay.

That's all, kalau tak faham tanya okay. InsyaAllah aku akan bantu. Thank you. Ce cuba, ce cuba! Hehe.

2 comments:

Azza Rynna said...

oke..thanks...info yg membantu

liyana izzati said...

Hehe. Nanti cuba okay.