Saturday, September 24, 2011

aku sedih. Dia sengaja menguji kita dengan pelbagai dugaan supaya kita tabah!

assalamualaikum..

aku serius takde mood sekarang. tapi kalau fikir-fikir balik. hmm, i shouldn't be like this. dengan spm yang just around the corner dengan masalah dan bala yang datang menimpa-nimpa. aku seriously stress, tension, sedih rasa nak nangis, marah, lemah. semua perasaan bercampur sekarang.ya Allah, help!

cikgu cakap masalah sebelum spm ialah perkara biasa. semua orang ada masalah cuma  cara kita face and deal dengan masalah tu yang berbeza. okay, cool liyana. you can do this. you are great, you are strong, you are totally brilliant and you will succeed. cuma sabar, sabar dan tawakal. InsyaAllah.

bukankah Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu jika mereka tidak mengubahnya sendiri?

Sesunguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri     (Surah Ar-Rad : ayat 11)

don't worry, aku tak kan buat perkara BODOH. setakat ni laa. haha. i'm kidding :) i'm not stupid!

so, exam dah habis. Alhamdulillah. walaupun baru trial tapi bahang peperiksaan tu memang terasa. trial pon buat dalam dewan dan mengikut kedudukan asal. so, aku rasa macam takde banyak beza sangat kot dengan coming spm. cuma mungkin soalan yang tidak seleras untuk seluruh Malaysia. itu je la kot.aku nak ucapkan terima kasih arigato kepada kawan-kawan yang banyak membantu sebelum peperiksaan atau pon "semasa" peperiksaan. haha. ada ketika aku rasa blank dan sangat biol di mana saat tu aku tak boleh nak ingat apa yang aku baca. ada kawan-kawan yang sangat baik hati dengan memberi idea yang berguna seperti "kau ingat tak apa yang cikgu romlah kata semalam?" ketahuilah bahawa anda sangat membantu!

                                                                                    
jutaan, ribuan dan banyak-banyak terima kasih kepada Krul, Amy, Dila, Tikah, Kak Wa and semua pelajar 5 alfa. i love you. kihkih :)

disini aku selitkan doa ketika kita lupa kepada semua pembaca. khususya yang nak exam atau tengah exam tu.





straight A. InsyaAllah.
 tadi aku ada kelas tambahan kat kelas. biasalah, kita discuss soalan paper hari tu. so, tadi kelas biology ngan kimia. Alhamdulillah, kimia still lagi mantain dapat A. yea, i know! its great. rasa macam syukur sangat-sangat. malam sebelum exam kimia tu aku memang tak tidur tapi esoknya tu aku tak rasa aku dah bagi my very best dan aku akui aku agak risau laa. risau ar takut tak dapat mantain hari tu punya markah. tapi Alhamdulillah, markah aku naik mendadak. sikit lagi ke angka A+. woo! memang success is 10% inspiration and 90% perspiration laah. thank you, Allah. i'm so blessed, so thankful and so happy for this. Sesunguhnya, Dia Maha Mengetahui.
          
Biology? hmm. no komen laa. aku rasa macam down gila kot masa jawab hari tu. soalan memang susah sangat sangat. tapi since bila pulak aku rasa biology mudah? waa! aku nak A. result hari tu nak mantain tak nak turun. InsyaAllah, boleh kot. positive remember?



p/s: pagi tadi aku bangun lambat sangat. kelas sepatutnya pukul 8 tapi aku sampai sekolah pukul 9:15. memang malu malu malu laa sangat. haha.


No comments: