Friday, July 8, 2011

the interview. jengjengjeng!

assalamualaikum.
semua pembaca yang budiman lagi hensem lagi cantik dan tersangatlah comey. hikhik.


haah! serius lama gila tak update blog ( ayat sama bagi minggu lepas ). haha. lately, aku banyak sangat kerja sekolah yang perlu aku siapkan *sigh* tu tak termasuk ngan folio dan kerja-kerja yang berlori-lori. kadang-kadang bila terlampau banyak kerja yang perlu mesti dan wajib disiapkan, kita jadi tak tahu macam mana dan bagaimana nak siapkan kan? or aku sorang je yang rasa macam tu? okay fine. haha. tapi kata orang kalau kita tak bermula dari sekarang macam mana nak dapat hasilnya. kalau asyik fikir yang kerja tu banyak gila ( walaupun memang banyak kot ) sampai tahun depan pon kerja kita tak siap laa jawabnya. so, daripada terus membebal tak tentu arah, baik laa siapkan kerja yang banyak itu. faham kah apa aku cakap. ops tulis? buat-buat faham je la okay.



siapa ada interview esok?? apa itu interview? sebagai seorang remaja berusia 17 tahun ( muda lagi dan darah manis. hikhik ) aku memang selalu dengar perkataan "interview" tu sendiri. i mean bajet laa wei takkan selama hidup kat atas dunia ni tak pernah dengar kot. or maybe orang-orang kat sekeliling korang guna perkataan "temuduga" kot. interview dan temu duga ialah perkataan yang membawa maksud yang sama okay. so, esok hari Sabtu aku ada temuduga. yea, aku tak tahu pasal apa dan buat apa. just semalam, kaunselor panggil aku dan 4 orang kawan-kawan aku. and she told us to bring pendrive, 3 pieces of our photos ( gambar pasport laa ) and wear formal clothes which more specifically baju kurang la kan. takkan nak pakai jeans pulak nak pergi interview. kau ni! hikhik.


seriously, i have no idea about what will happen tomorrow. just tunggu dan lihat je laah. aku sendiri tak tahu nak pakai baju mana, nak cakap apa, and nak buat gaya macam mana kat sana, but i do make some early preparations where i search about interview. mostly asked questions and adab-adab semasa interview and all the stuffs. banyak dapat ilmu baru. and yeah about the dress code. hah! apa yang patut dipakai dan apa yang tak patut dipakai. banyak orang tak kisah pasal dress code ni tapi bagi aku penting juga sebab benda ni macam first impression orang la.

and also, aku nak bagi tau yang jawapan bagi folio addmath form 5 dah banyak dah kat net. dah tersebar secara meluas dan jayanya. haha. so sesiapa yang belum buat folio korang boleh laa search kat google sekarang. jangan nak buat kerja last minute okay. sekarang ni kan masih ada waktu. well, kepada budak-budak form 5 je laa. kalau korang yang takde kaitan tu tak payah la nak buat. buat apa? tak dapat bonus gaji pon kalau korang buat. and guess what? aku pon tak siap lagi =_= haha. dah nak start la ni.. hikhik.


actually, aku saja jer nak upload picture budak-budak kelas aku ni. hehe. *bajet cun* aku baru edit guna photoshop cs4. maklumlah semalam, dua jam aku google macam mana nak edit gambar kasi cantik meletup. hikhik. then, jumpalah function gradient kat photoshop tu yang mempu buat gambar aku kepada gambar yang kat atas tu. gambar kat atas sekali tu pon aku edit jugak. sebenarnya gambar itu sangatlah hodoh. cuma gambar sekutum bunga semarak api yang diletakkan di atas meja aku. so, moral of the lesson, don't give up! haha.

that's all folks!okaylah itu saja kot. nanti ada masa aku update lagi. assalamualaikum.

You can bring the horse to the water, but you can't force it to drink

No comments: