Friday, July 8, 2011

bunuh diri?? biar betul!

assalamualaikum.
semua pembaca yang hensem dan comel sekalian walau di mana pon korang berada.




bagi saya, let us enjoy our life well. maksudnya, treat the people who love you happily and do forget who don't. aku cuba memandang hidup ni dari pelbagai sudut. dan memandang seseorang itu bukan dari satu sisi sahaja. sebab bagi aku, kalau kita selalu fikir negatif, selamanya kita akan jadi paranoid. even  hari ni kita sedih bukan bermaksud esok kita akan sedih jugak. dan tak bermaksud selamanya kita akan hidup dalam kesusahan. i mean, that is not what life is!

i have a friend. yesterday, she wanted to kill herself because her boyfriend wanted to break up with her. haha. aku gelak sangat kuat bila dengar hal tu. bukan aku tak kesian atau tak faham situasi dia. aku cuma tak faham kenapa dan macam mana dia boleh terfikir nak buat macam tu. mungkin masalah "cinta" ni masalah yang sangatlah besar sampai dia lupa tentang cinta Allah. mungkin terlalu sedih hingga lupa hukum dan dosa yang telah Allah tetapkan bagi mereka yang membunuh diri. lebih-lebih lagi, nak bunuh diri sebab "cinta" ? apa rasionalnya? ada seorang kawan aku cakap "MasyaAllah, lemahnya iman!" aku setuju!




 she is not in this picture of course! ini ialah gambar manusia yang banyak mengeluarkan hormon endorphin. endorphin makes people happy. and happy people won't kill themselves!

contohnya ada seorang hamba Allah telah hantar mesej macam ni kat korang.


Saya memang suka awak buat masa sekarang. tapi saya tak tahu lah untuk masa akan datang. saya takut sangat awak kecewa nanti. takut sangat.

if someone say this to you. bagi aku, cepat-cepatlah putus dengan dia. can't you see? orang-orang seperti ini cuma mahu mengambil kesempatan je sebenarnya or lebih teruk saje tengah mengisi masa lapang. memang betul jodoh tu di tangan Tuhan.kita hanya mampu merancang.tapi kalau tahu sayang tak payah la cakap macam tu. kenapa nak cakap macam tu. then, bila dia jumpa orang lain, dia akan tinggalkan kita macam tu jer. bagi aku laah, sebenarnya, dia nak cakap dia nak putus ngan hang tapi takut hang terasa . itu teori aku. tapi kalau dia still hantar sms, buat tak tahu je laa. cara yang terbaik ialah stop replying his/her massage. believe me, mula-mula memang kita akan rasa susah and tak boleh nak fokus dalam aktiviti kita tapi lama-lama insyaAllah.


No comments: