Thursday, June 9, 2011

poem yang sangat menyentuh hati. baca kalau kau manusia

assalamualaikum.

you know what hari ni dah hari Khamis. omg! hari Ahad ni sekolah dah bukak balik. why? why? soal dengan muka tak rela. kejap je cuti dua minggu ni. pejam celik dah habis minggu pertama. pejam celik dah hari isnin, pejam celik dah sampai sekolah. masa, masa. time moves so fast. kadang-kadang kita tak sedar apa yang kita buat dalam hidup kita. aku sendiri macam tu jugak. 

selama 17 tahun 14 hari aku hidup, apa yang aku dah capai? apa yang aku belum capai?  adakah aku sudah hidup gembira selama ni? adakah selama aku hidup ni aku banyak menyusahkan orang atau memudahkan? adakah mak aku bangga dengan aku? adakah aku hidup bahagia?banyak sangat soalan yang aku ingin tanya diri aku sampai aku sendiri tak tahu harus bermula dan berhenti di mana. sesetengah soalan tu pulak tak mampu aku jawab. contohnya "siapa sebenarnya Nur Liyana Izzati bt. Abd. Aziz?" dan "apa impian kau sebenarnya?" soalan-soalan sebegitu sangat subjektif dan universal sebenarnya. siapa aku? aku sendiri tak tahu siapa diri aku. aku cuma tahu nama aku, hobi, tempat tinggal even kalau kau tanya macam mana sikap aku. aku takde jawapan untuk itu. mungkin untuk menyenaraikan serba sedikit sikap tentang diri sendiri tu boleh tapi bukan secara totalnya sebab seriously, aku masih mencari identiti diri aku sendiri.

kalau bercakap soal impian. it should be numerous. terlalu banyak sehingga tak mampu aku sebut. kadang-kadang, kita hanya mampu menyenaraikan apa yang kita lihat, yang kita dengar dan apa yang terlintas di kepala otak kita. seperti impian aku , nak ada rumah besar, kereta bmw dan sebuah syarikat yang setanding dengan microsoft. so that, one day aku dapat duduk sebelah Bill Gates and sengih sempoi sambil angkat tangan cakap terima kasih. kihkih.even Bill Gates akan berdiri kalau aku lalu depan dia. hehe. itu dah melampau! kihkih. hari ni impian aku mungin cuma dua tiga ketul tapi kalau kau tanya esok mungkin aku bertambah mejadi empat lima enam dan sebagainya.


aku nak share satu poem. harap korang take note and cuba faham bait-bait puisi ini okay.

Everyday as i wake up at dawn
my mind starts working the moment i yawn
there were many things to do ,oo dear !
that's why i hastily did my  subuh prayer
i didn't have time to sit longer to praise the lord
to me rushing out after prayer is nothing odd?

Since school. i had been busy every minute
completing my tutorials and handling it in
my quizzes took up most of my time always
no time did i have to ALLAH to pray
too many things to do and zikir is rare
for ALLAH, i really had no time to spare ?

when i grew up and start my career
working all day to secure my future
when i reached home,i preferred to have fun
i chatted on phone but i didn't read the Quran
i spend too much time surfing internet
sad to say.my faith was falling faith ?

i did my prayers but i did it so quickly
after prayer . i didn't sit longer to reflect quitely
i didn't have time to help the needy ones
i was loaded with work as my precious time runs

My life is full of stress
so i didn't counsel a muslim distress
i didn't spend much time with my family
because i thought , doing so is a waste of time .

i'm busy here busy there
i've no time at all,thats all i care
i went to religious lessons,just once in a while

i study all day and i slept all night
too tired for tahajjud and it seemed not right
to me,earning a living was already tough
so i only did basic deeds but that's not enough

no time at all to admire go's creation
no time to praise ALLAH and seek his compassion
although i know how short is my life
for islam i really didn't strive

finally the day comes,when the lord calls for me
and i stood before him with my life history
i feel so guilty because i could have prayed more
isn'y that what a muslim lives for ?
thank to ALLAH and do more deed
and the Quran is for all us to read

now at judgement day.i'm starting to fret
i've wastemy life but its too late to regret
my entry to paradise depends on my good behaviour
but i've not done enough nor did proper prayers

my good deed book is given from my right
an angelopened my book and read out my plight

the angel chided me

you.muslim servant,you are the one,
who is given enough time,yet not much is done
do you know that your faith is loose
saying 'no time' is only an excuse
your 'good deed book' should be filled up more
with all the good work you stood for

Hence,i only recorded those little good deeds
as i say this,i know your eyes will mist
i was about to write some more, you see
But i did not have THE TIME to list~


okay. touceh ? me too. insaf yang kita sebenarnya banyak kekurangan dan kelemahan di sebalik setiap kekuatan dan kelebihan yang kita tonjolkan. memang betul. kadang-kadang. kita lupa yang hidup di dunia ni cuma sementara jer yang kekal ialah hidup di Akhirat kelak.

kecikbesar: sebenarnya aku ambik poem tu dari blog kak kamalia. sila klik sini untuk ke blog dia. okay, feel free to drop by. dah mintak izin beliau. seriously kak kamalia sangat friendly dan baik hati. hehe :)

2 comments:

Aida Omar said...

uh..mmg menyentuh tangkai hati la..
suke la ayat2 die..best

liyana izzati said...

haha. sama lah kita :)