Wednesday, June 1, 2011

kelemahan : i hate numbers. do you?

Assalamualaikum.

Hari ni aku nak bercerita tentang Matematik. Yup. Pada pandangan aku math ialah satu-satunya subjek yang totally different from others.  To be good in it, kita tak perlu baca buku berjam-jam lamanya or terpaksa berjaga malam just nak master topik probability contohnya.haha. kalau kau buat macam ni, aku rasa kau dah salah konsep ni. Wake up! Math is math not history, bahasa melayu or english. Math is about understanding the concept .  We have to remember that Math is numbers not words. We can’t read numbers. I mean gila kau malam exam kau membaca nombor. Thats why, orang tak guna perkataan “membaca matematik”. Kita selalu guna “belajar matematik” or “buat latihan matematik”. Please jangan cakap kau “membaca matematik. Please! Please people!

The main reason kenapa aku nak menulis pasal matematik hari ni ialah sebab tadi waktu on the way ke sekolah. I passed my ex math’s teacher. I don’t really remember his name. But i am sure that i will recognize him if i meet him around. I mean, takkan tak ingat cikgu sendiri. As far as i can remeber, he is one of the best math teacher that i had met in my whole life. Cikgu helmi. Betul lah tu. Nama cikgu tu cikgu helmi. Aku banyak terhutang budi dengan cikgu. He is a very good and kind teacher. Aku tak ingat sangat saat-saat belajar dengan dia dulu. Maklumlah dah 10 tahun berlalu.  He was my math teacher when i was in standard 3, 4 and 5. Can you imagine? 3 tahun aku menimba ilmu dengan dia. Half of my brain ialah hasil titik peluh dia okay. So, aku boleh cakap yang i owned him so much. Ada satu masa tu,aku tak ingat last year or awal tahun ni. mak aku cakap Cikgu Helmi masuk hospital. I asked her why? Why?  Mak cakap dia ada heart failure and kidney failure. Terkejut jugak. I prayed for you teacher. Just couldn’t believe that it happened to someone around me. Plus rasanya cikgu tu tak lah terlalu tua.  Baya-baya mak aku je kot. Late 30’s. Selepas aku pindah dari sk pa’pura when i was standard 5, i just met him once. Tu pon accidentally kat kedai burger around here. Masa tu aku tengok dia sihat lagi. Two years ago.  Then, aku pergi tegur dia. And he asked my condition. I felt so glad that he still remembered my name although it had been more than years. Ya Allah. Time moves so fast. Terima kasih cikgu.


Aku sangat lemah dalam mathematics.  Aku tak tahu kenapa when it comes to numbers, aku terus macam blur. Sebenarnya, aku tak yakin dengan diri sendiri. Naluri manusia memang macam tu, kita akan suka buat apa yang kita pandai buat dan kita tak suka buat apa yang kita tak pandai buat. Betul la tu, i am so eager when it comes to history but akan rasa nak demam bila terpaksa buat latihan math. Walaupun benda tu mudah. As far as i can remeber, math aku sangat lemah bila aku darjah 2,3 dan 4. Aku tak tahu apa kena dengan diri aku masa tu. Aku totally tak faham kenapa tambah, tolak, darab dan bahagi boleh jadi sesuatu yang sangat kompleks bagi aku sampaikan  i couldnt even get B for it. Yang aku tahu bila periksa math, aku rasa sangat mengantuk. Aku selalu jawab soalan tak habis. When i was year 4, aku tidur masa exam math 15 minutes after it started. See, betapa biolnya aku masa tu. Then, a teacher kejutkan aku. Haha. Setiap kali exam aku dapat C. Again and again. Mak aku tak tahu nak buat apa lagi. She was disappointed. I was disappointed with myself too. Aku tak paham kenapa aku boleh dapat A for other subjects but i kept getting C for Math. Yea. That's why, aku selalu dapat no. 2 dalam kelas.  Aku tahu waktu tu i deserved something better. Jauh lebih baik and i supposed to be the no.1 tapi math blocked everything. I was not chosen to represent the school for several competitions because people taught that i was not really brilliant. I was angry. So angry. Well, aku sangat tak suka jadi pilihan kedua in everything sampai sekarang.


Masa aku darjah 6. I was going to sit for UPSR. Masa tu lah aku sedar yang i have to do something. Really, really do. So, i asked my mum to send me to several tution centre. The first one was during the weekends. Masa tu cikgu math ialah seorang cikgu berbangsa cina. I don’t have any problem to study with her although we came from different backgrounds and culture. Plus dia pon respect Islam. Bila azan, she will stop for a while and wait until the azan finished.Teacher Soo Ah Kim. Yeah, i like her until now because she was very energetic and cheerful. Everytime in her classes, we are asked to count the numbers from 1 to 1000. Yang paling best ialah kita kena sebut all the numbers kuat-kuat dan cepat-cepat so that we will win. Masa tu sangat best. Belajar dengan teacher soo, i started to gain some interest in Math. Selain tu, aku ada pergi private tution kat rumah seorang cikgu ni.  I seriously couldn’t remember his name but i like him too.  aku. Then,aku tulis dengan lancarnya. Nama cikgu tu ada bunyi macam Indian sikit but he is pure malay. Cikgu ni terlampau baik. His wife pon baik jugak and her cooking is superb! Setiap kali kelas, dia akan suruh aku buat “kotak sifir”. Tapi aku ni nakal dan pemalas. Kadang-kadang, aku letak buku latihan yang ada sifir kat belakang tu atas paha Sorry cikgu. He gave a lot of execises and handouts. Ya Allah banyak gila. Last one, aku pergi satu tempat tusyen yang berjaya mengubah persepsi diri aku tentang math secara totalnya. Cikgu wan fatimah. Of course i will remember her for my whole life! Thank you teacher. Apa yang best tentang cikgu ni ialah setiap kali kelas, she will gathered all of us around her table and she will disccuss and share about the latest topics. Sometimes she teached us new songs and made jokes. Real jokes. Aku selalu pecah perut. Haha. She is a knowledgable person as she can speaks a lot of languages.  Dia boleh bercakap english,  bahasa arab, korea, bahasa filipina( tagalop) and of course bahasa melayu so well. Evey Monday night, she will prepared us some snacks. Usually a cup of tea and a few slices of bread with peanut or kaya each. Belajar dengan cikgu ni sangat relax dan seronok. Can you believe that dia tak ambil apa-apa bayaran sekalipon? Betul tu. Dahla belajar dalam satu tempat yang selesa dengan air-cond sampai 3 biji. You can asked her anything about studies or even entertainment as she is a big fan of kpop. Haha.
 

Bagi aku matematik mempunyai nilai seni dan estikanya tersendiri yang perlu kita terokai. Dalam matematik kita tak perlu takut untuk mencuba dan kita perlu bersedia untuk gagal. Betul kata orang math is different. Matematik sangat penting. Everything in the world involving numbers. My add math teacher pernah cakap yang semua benda dalam dunia ciptaan Allah ni ada nombor. Yup.  Cikgu belajar ilmu apa ntah aku kurang pasti. I started to do a lot of exercises. Sebelum solat maghrib aku akan pastikan aku jawab sekurang-kurangnya 5 solan sehari. Masa aku darjah 6, all my hardworks seemed to paid off.  Markah math untuk exam pertama aku ialah 92. Markah trial UPSR aku ilah 98. I still kept  all the papers. Actually, mak aku yang simpan. Dia cakap dia nak tunjuk kepada adik-adik aku satu kisah benar tentang usaha dan pengorbanan.  I am blessed. Dan yang paling best mak aku simpan jugak kertas-kertas math aku masa aku dapat C. Haha. Adik-adik aku selalu tanya “along, how do you do it?”. Sekarang, aku dapat bermegah sebab dah capai apa yang aku nak. I told them that i got great marks because i learnt with great teachers and i had sacrified alot for this. I was selected to represent the state in netball when i was 12 tapi aku terpaksa tolak tepi. Main focus aku masa tu ialah UPSR dan aku tak boleh fikir benda lain selain straight As.


Alhamdulillah. Sejauh mana kita belajar walaupun tembus buku, walaupun terbelah laut,  walaupun kita terpaksa mendaki gunung ledang , walaupun kita berguru dengan guru terbaik dalam dunia ni sekalipun kalau tidak ada yang namanya Restu dan Berkat Allah takkan berjaya.  Usaha yang sedikit lebih daripada orang lain dan doa kepada Allah is a great combination to be a great student in any subjects. Matematik sebenarnya bukannya susah sangat kalau kita tahu caranya. Jadi betul la aku cakap yang matematik mempunyai nilai seni yang perlu diterokai jika nak menguasainya.aku rasa  Sir Imran ( my math teacher right now) telah menguasai nilai seni dalam matematik itu sendiri. Bila masuk kelas je, dia just give us some concept about the topics tapi kami dapat faham apa yang dia cuba sampaikan.  Although he speaks less, but all his writings just mean something to us.

p/s : maaf kalau entri ni terlampau panjang. Aku tak bermaksud nak kekwat or menunjuk-nunjuk.  Aku just nak share pengalaman aku deal with mathematics. Macam mana i changed from zero to something. Kalau dah rasa meluat tak payah baca lah bro.

I dedicated this entry to all my beloved Mathemathics teachers. Terima kasih cikgu!

1 comment:

++amniey++ said...

wow, semangat Amni nk blaja math lepas bc entry sis.. thanks coz bg inspiration 4 me..:D