Saturday, April 23, 2011

sila hargai sahabat anda!

 assalamualaikum.

A friend gives hope when life is low. A friend is a place when you have nowhere to go. A friend is honest. A friend is true. A friend is you. Appreciate our friend well :)

semua orang mesti ada kawan kan? tipu lah kalau sepanjang kau hidup berbelas or even berpuluh-puluh tahun ni kau takde kawan lansung. even sorang pon. kalau betul-betul takde. meh sini biar aku jadi kawan kau! haha. tak serius mana ada manusia dalam dunia ni yang tak perlukan kawan. lumrah manusia akan rasa sedih dan gembira. lumrah manusia juga untuk meluahkan apa yang kita rasa. even benda yang kecik sekalipon. kalau penting bagi diri kau. you will find someone to share with. mungkin "ego" kita yang melebihi batas yang menyebabkan sesetengah daripada kita cakap "aku boleh hidup tanpa kawan" aku paling benci orang macam ni. meh sini kita tengok berapa lama kau boleh tahan hidup sorang-sorang. kalau perlukan apa-apa, there is no one yang kau boleh harapkan. bila rasa sedih, menangis sorang-sorang. bila dapat kejayaan, gelak sorang-sorang. is that what you call a happy life??




aku just nak tengok berapa lama mampu berpura-pura gembira. even kalau kau kaya sekalipon tak payah la nak show-off macam tu  sekali. kita hidup dalam komuniti kan. ada masyarakat. ingatlah orang lain ada mata dan ada hati untuk menilai. appreciatelah kawan-kawan kita yang kurang mampu tu. tolonglah ramai lagi yang lagi kaya dari kau. eee, tak malu ke datang sekolah and tujuk-tunjuk jam yang baru beli depan orang lain. tahu lah jam tu mahal dan branded dan bukan semua org mampu beli. kau kan "kaya" tapi dalam sedar tak sedar kau sendiri yang buat benda tu namapak murah dan tak berharga. fikir-fikirlah sendiri. apa kes pasang lagu kuat-kuat dalam kelas sebab nak suruh orang tanya "eh, kau beli telephone baru erk? bak sini kejap aku sikit" seriously, fake nak mampos! adus, aku memang kesian la dengan golongan yang kurang kasih sayang ni. kau ingat orang yang bertanya tu ikhlas ke? ramai yang depan je buat baik. belakang memang habis kena kutuk.


kita tak boleh nak salahkan orang lain seratus peratus. yup! i mean takkan kau nak salahkan kawan kau yang tak bagi tiru masa exam sebagai penyebab kau turun kelas. pakai otak la sikit. sapa suruh tak study betul-betul. the same thing goes here. ada pepatah mengatakan" takde angin. masakan pokok boleh bergoyang" kalau tak buat perangai takkan ada orang nak bercerita. kalau kita ni perangai baik, good manner, jaga percakapan kita. ada ke orang yang nak buat cerita buruk pasal kita. manusia ni kalau kita buat baik kat dia. InsyaAllah dibalas baik jugak. kau buat silap. sepatutnya say  a sorry bukannya buat benda lagi teruk. then cakap yang kau ni takde kawan. takde orang sayang. hidup dan tak hidup sama jer. apa kes? masalah cari sendiri la tuh. geramnya aku.


aku ada ramai kawan. aku juga mungkin ada ramai musuh. mungkin cuma aku jer yang tak tahu. * bajet hot!. mungkin sesetengah yang membaca post aku kali ni jugak membenci aku. who knows? mungkin ada sesetengah dari korang akan cakap "eh budak kau tu belajar pon tak pass, dah berani nak judge orang suka hati kau. kurang ajar betul". terima kasihlah. tapi aku tak suka bergaduh dengan orang. maybe yang cakap macam tu tak tahu atau lupa kot yang ni blog kepunyaan liyana izzati. jadi tuan blog boleh tulis apa jer.lagipon  aku tak tuju kepada sesiapa okay. just chill. hehe. takpe-takpe. aku faham.biasalah tu sindrom "nyanyuk" atau "lupa ingatan" dah semakin meningkat sekarang. tersilap masuk rumah ke kawan?


aku rasanya dah cukup jujur. kalau benda tu buruk memang aku akan terus terang cakap "buruk". cuma mungkin cara aku cakap tu yang buat orang rasa aku tak serius. tapi kalau kau kenal aku dan mendalami every single word yang keluar dari mulut aku. i do mean something. kalau lah korang jenis yang bukak pintu hati untuk menerima teguran orang. aku juga bukan jenis yang banyak muka sebab aku memang yakin dengan muka aku yang satu ni!


sekiranya korang ada kawan. a good ones. kawan yang dah lama kau kenal. dah tahu hati budinya. hargailah dia. bila dia nasihatkan korang. please. please appreciate it! sebab kalau kau tak dengar cakap orang yang kau percaya, orang yang kau dah kenal bertahun-tahun ni. nasihat siapa lagi yang kau nak pakai? mak bapak kita bukannya selalu depan mata untuk jaga kita. so, bila ada kawan yang tegur tu, dengarlah. kadang-kadang kita rasa yang kita ni betul. selalu betul dan orang lain. janganlah macam tu. umpamanya korang berjalan di satu laluan. then ada kawan kau cakap "eh, kau ni berjalan bengkang-bengkok la" kau kena belajar terima dan selidik dulu. mungkin apa yang kawan kita cakap tu betul. kita bukannya perasan bila kita berjalan. mungkin jadi apa yang dia cakap tu betul kan?


A friend in need is a friend indeed. i love you!

2 comments:

Faiz Tapit said...

nice entry! kawan mmg penting... tapi, cari kawan yg baik tu lg penting

liyana izzati said...

betul. jangan salah memilih kawan!