Saturday, April 9, 2011

encik biology. kenapa anda rumit??

assalamualaikum.

aku paling tak suka waktu Biologi. tak tahu kenapa. tapi kalau dalam banyak-banyak subjek sains, bio tak pernah mengecewakan aku kalau based on result exam yang dah lepas-lepas.pelik betul la.tak lah hebat sangat. but at least, i get A although it is just A-. lets consider it as "hebat" okay. hahaha. i mean quite okay bagi seorang pelajar yang pemalas macam aku ni.

aku selalu harap yang apa-apa majlis yang akan diadakan kat sekolah aku akan buat pada hari ahad dan rabu. see, betapa "cintanya" aku terhadap biology. kalau hari tu ada bilogy, aku memang sangat malas nak pergi sekolah. aku pon tak tahu kenapa. nak kata sebab cikgu yang mengajar.hmm. the answer is "no comment". titik. sebab siapalah aku nak judge cikgu tu. tapi aku carry nasihat umi aku yang "cikgu bukan selalunya betul tapi mereka tak salah". my mum is also a  teacher. so,boleh imagine tak bagaimana aku dididik untuk menghormati seseorang cikgu tu.

i know i was not meant to be a doctor. i guess so. walaupun aku pernah jatuh cinta pada kerjaya ni once. kononyalah nak jadi pakar ortopedik. hahaha. *angan-angan mat jenin*  ceh,bab2 form 5 (locomotian and support) pon kau dah meraban ikut suka kau. ada hati nak jadi pakar ortopedik yer. aku serius tak boleh nak go on dengan skull, cranium, medulla oblogata, spinal cord and everything. tu baru masuk bab manusia. tak masuk lagi bab support in plants and animal. locomotion in grasshopper. exoskeleton,extensor, flexor. oh! tolonglah. bukan minat aku.


aku selalu cemburu ngan orang yang hebat dalam Biology. terutamanya classmates aku ( hafiz, lina, irfan). aku cemburu nak mati dengan korang yang boleh explain pasal locomotion in grasshopper, locomotion in fish, blood circulatory system in human, bird, clonning, tissue culture very well.gila! aku harap aku boleh tukar 50% otak aku dengan otak kau. i wish so. aku berdendam dengan korang sebab korang hebat bio dan aku tak. hahaha. i envy you guys a lot!. tapi macamlah aku tak tahu korang dengki ngan aku jugak kan sebab aku hebat sejarah.  so maksudnya, setiap orang ada kelebihan masing-masing. aku mungkin tak dapat A biology but i got A+ for history. you might get A for biology but you get C for history. sape lagi hebat?? hahaha. tak la. sama-sama hebat lah. its a win-win situation i guess.


setiap kali masa biology, aku akan rasa macam aku ni bodoh gila. memang hampeh la. tak tahu. even kalau malam tu aku dah prepare and do revision tentang topik yang akan belajar esoknya. still lagi bengap. then, aku akan pandang member sebelah aku and said " apa yang cikgu tengah membebel ni?" then, dia akan gelak tengok aku yang macam tak tahu apa-apa. serius, muka innocent gila masa tu. =_=

this year is my last year at school. atau mudah-mudah aku panggil "senior year" tahun ni jugak aku akan menduduki SPM. do pray for me okay. doakan aku mampu buat yang terbaik and can make everyone proud, happy. InsyaAllah. aku consider tahun ni sebagai " tahun untuk berjuang demi masa depan". rasanya dah berjuang mungkin belum bertempur habis-habisan lagi. mungkin jugak belum sampai ke tahap titisan darah terakhir. aku cuma berpeluang untuk berusaha, berhempas-pulas, berjaga malam sekali ni jer. tahun ni jer. lepas ni lantaklah nak buat apa. nak jaga hubungan baik dengan orang lain pon masa ni jer. bukan apa mana tahu, dalam senyap-senyap diorang doakan kejayaan kita ke. who knows? tolong doakan aku diberikan kesihatan yang baik dan kefahaman yang baik. Amin  ^_^






 p/s : entri ini ditulis selepas habis kelas tambahan Biology selama 3 jam kat sekolah tadi. betapa terseksanya jiwa aku tadi. dan aku realize betapa bangapnya aku!

2 comments:

farah said...

bio baca ulang ulang kali,fokus one topic at one time, bukan one chapter terus.. itu laa akak buat masa sekolah dulu.

liyana izzati said...

Thanks kak :)