Thursday, April 21, 2011

aku insan berseni. okay. for the first time :)

assalamualaikum.

orang mesti hairan kenapa aku online selalu. everyday. sampai ada yang tegur "woii budak, kau ni tak reti-reti nak belajar ke. dok online je hai-hari. tahun ni kan spm" tu lah ayat-ayat biasa yang aku dengar. "nasihat" yang selalu singgah di massage and chat facebook aku. terima kasih daun keladi. ^_^ perkataan "SPM" tu memang keramat laa. janganlah sebut saat aku tengah happy macam ni. buleh?


buku nota? korang ada? wajib ada bagi pelajar. tapi sekarang tak tahu penyakit apa yang datang singgah kat badan dan kepala otak. lately selalu jer tertinggal buku nota kat rumah. tak pon tertinggal atas kereta. logik tak? buku tak dah la besar gedabak aku boleh tertinggal lagi. sebab tu aku tak berapa nak setuju dengan sesetengah cikgu yang suruh buat nota dalam buku kecik tu. mesti hancur buku tu aku buat. so, inisiatif yang ada ialah salin atas kertas dulu. apa yang tak best bila salin atas kertas kajang atas kertas A4 ialah : kecenderungan aku untuk menulis dengan tulisan yang amat hodoh dan jelik sangat tinggi. selain itu, kebarangkalian untuk aku buang kertas tu jauh-jauh juga amat tinggi. so konkluisnya, at the end of the story aku terpaksa tulis balik. =_=

             insyaAllah takkan buang yang ni. *janji* lepas ni terus tampal dalam nota!


selain tu lately aku banyak melukis. memang banyak jugak la. maybe sebab kena siapkan biographic yang cikgu suruh. mula-mula tu memang bentap sial aku malas. memang nak nangis la sebab memang aku tahu aku memang tak reti melukis. kalau lukis mesti buruk. memang aku mengaku bukan "tangan seni" macam sesetengah orang tu yang ada "magic touch". bila sentuh terus waaaw! cantiknya. selalunya aku jadi tukang sokong dan tukang puji lukisan orang jer. haha. tu lah nasib baik ambik pure science kalau ambik bab-bab seni mesti dapat D+ kan?


so pada suatu hari yang hening lagi indah. *ceeeh* aku pon mula la nak lukis. tak tahu azam datang dari mana. maybe datang bila tengok kawan-kawan ramai yang dah mula melukis. gila dengki tengok dorang lukis cantik nak mampos. aku balik terus menghadap kertas. tangan mula bergerak ikut suka buku. buku rujukan depan mata sebagai inspirasi. ini beberapa yang aku dah siapkan.


    aku habiskan masa sejam lebih untuk lukis rib cage and semua kat atas tuh. sila hargai!


   letih nak siapkan benda ni tapi best sebaba boleh asah "skill" yang dah lama berkarat

hmm. lama jugak lah aku nak siapkan biographic ni. dalam seminggu lebih jugak la untuk chapter 1. busy lah awak. kelas sampai pukul 3. tu tak sambung dengan stayback and time aku study dekat library sekolah lagi. puratanya, aku balik sekolah lebih kurang 5:30 petang setiap hari. busy sangat tahun ni. so, aktiviti lukis-lukis ni boleh buat bila ada waktu senggang je lah.

hari tu aku hantar biograhic aku. then cikgu periksa and.....

wow! very good. bangga gila :) anyway bukan semua orang dapat "very good" okay. and i am so proud that i am one of them. even 2 orang saja. hahaha. usaha tak sia-sia.

p/s: siapa cakap aku tak reti melukis? sila tarik balik! sekarang nak siapkan sehingga chapter 3 sebelum exam next month. okay. do give support!


SILA ABAIKAN TULISAN AKU YANG MACAM SAMPAH. tolong !

                                                  

2 comments:

Scya LollitA said...

YEE, selamat belajar dengan bijak :D

liyana izzati said...

yay! terima kasih cik scya lollita :)