Saturday, June 26, 2010

mari belajar buat kek ngan chef liyana =)

salam....
pagi ni aku nak kongsi resipi untuk buat kek batik. mesti ramai yang suka makan kek batik ni kan. first time buat kek ni. bajet terer!
oklah. nak buat kek batik ni. mudah sangat. macam makan kacang jer.

bahan-bahan :
     sepaket biskut marie yg susu punya.kalau korang nak buat kek rasa kopi beli yg perasa kopi pon takpe.

                                               1/2 cawan mentega/ majerin

                                                        1 cawan milo

                     gula secukup rasa. ikut suka taste korang lar.  tapi aku guna 1/2 cawan gula.

                                                                      
                                                        and
                                                        secawan air


cara membuatnya :
  • pertama pukul mentega dengan gula. pukul telur sampai kembang . (dalam bekas yg berlainan)
  • gaulkan kedua2 bahan di atas.
  • masukkan milo,air dan bahan2 yg digaul tu kedalam periuk dan masak
  • patahkan biskut marie tu. ikut suka hati korang la nak patah 2 ke, 4 ke.
  • masukkan biskut marie yg telah dipatahkan tu ke dalam periuk tu.
  • kacau skit2 supaya biskut tu jadi lembut.
  • bila korang nampak macam dah pekat. tutup gas tu.
  • masukkan ke dalam loyang.
  • masukkan loyang tu ke dalam peti ais selama beberapa jam. ikut suka korang lar.
  • makan. yum! yum!
itu sahaja. mudah kan. korang bleh buat bila2 masa jer. sangat2 mudah nak buat kek ni,



                                 dah nak habis dah! lupa nak ambik gambar.

                                                                  yum! yum!


p/s : thanks to amy. resipi ni cilok idea dia...

No comments: