Saturday, December 19, 2009

blog..blog..blog

salam...
tadi ak baru jer view n of course baca all my older posts...rupe2nye dah banyak ak tulis yer! dah banyak ak merapu! dah banyak kenangan ak sepanjang tahun ni! dah banyak benda ak belajar selama ni rupenyer!!!! macam ak selalu cakap "time moves so fast" hahahaha :)
ak still ag ingat bila, kenapa n bagaimana ak boleh terpikir nak buat blog ni..hmmm! ak banyak belajar drp blogger2 senior drp ak n jujur ak cakap ak memang sangat2 tertarik dengan blog diorang. mereka mempunyai gaya penulisan yg berbeza antara satu sama lain... ad yang tulis ape jer yg terbuku kat hati diorang,, ade yg suka selitkan sedikit humour dalam penulisan dorang. walaupun ad nampak sedikit persamaan pada permukaanya tetapi selepas ak mengikut blog2 ini hampir setahun i can see the differents... rata2 blogger ini menjadikan blog ini sebagai diari@catatan kehidupan mereka..n what i loved most,,, setiap blogger biasanya akan menulis ape jer yg die pikir, die rasa betul n mengikut pendapat diorang tersendiri. ak rase x salah,, i mean everyone kena respect la ape yg diorang tulis 2 coz itu hak diorang and diorang ad hak utk tulis2 ape pon dlm blog dorang kan????
sepanjang menjadi penulis blog ni,, ak dah belajar banyak benda :) macam-macam..dari yg sekecik kuman hingga ke sebesar datuk gajah..banyak sangat..pelajaran yg mungkin ak xkan dapat kat tempat lain..org kata x semestinya yg kecil 2 x bagus n yg besar 2 selalunya bagus..betolbetolbetol..small is beautiful..big is nice..
what i loved most bila kita ad blog ialah kita cuba untuk menjadi diri kita yg sebenar,,,cuba mencari identiti kita yg lain dari yg lain... selain itu,, ak belajar tentang maksud keikhlasan, kecekalan, perasaan marah, geram, kena kutuk n sebagainya... x kisah lah! ak dah cuba utk sama2 give and take... blog juga sebenarnya telah menjadi medan sebenar,, utk kita mengenengahkan bakat penulisan yg ada terselit, tersorok atau tersepit dalam diri kita sebenarnya...belajar tentang benda2 yg kita x tau atau sebenarya kita tahu tapi kita x pernah sedar yg kita tahu..
bagi sesetengah org plak,, ad yg menjadikan blog ini sebagai salah satu sumber pendapatan dorang.. contohnya :) diorang iklankan diorang punya servis kat dalam internet..n macam2 lagi...x salah rasanya! macam ape yg melanda diri ak skunk ni,, umi ak selalu suruh ak search pasal jahitan manik n labuci kat beberapa blog yg ada... see!!! orang kat luar sana akan dapat manfaat dari apa yg kite tengah buat...
sepanjang ak bergiat akitif dalam dunia maya ni jugak,,, ak x pernah rasa boring utk terus belajar... mungkin sebab bila kita dah mula melakukan sesuatu yg kita minat,, xkan ad perasaan jemu@bosan utk terus dan terus menerokainya... dan Alhamdulillah kebanyakan blog yg ak follow setakat ni semuanya baik n memuaskan..blogger2 ini banyak berkongsi pengalaman dorang, suka dan duka kepada pembaca2 blog mereka..terima kasih banyakbanyak,,, ape yg seronoknya dengan blog ni, ialah kita boleh baca tentang pengalaman org lain yg berbeza latar belakang...of course la x semuanya budak2 yg sama umur jer,, ad yg doktor, pelajar universiti, penulis buku(Nurul Izzati), artis( adibah noor, when the fat lady sings) penyair, penyajak....
pendek kata terlalu banyak kalau ak nak senaraikan kat sini... ye lah! at least boleh gak ak tau tentang diorang punya pengalaman contohnya pengalaman kak adibah noor sebagai seorang penyanyi..nak tunggu ak jadi penyanyi,,, ak rase sampai ke tua pon x mungkin kot sebab suara mengalahkan katak panggil hujan..kalau panggil hujan skali ngan ribut petir, taufan, ape lagi..sume datang..kesian! jadi,, melalui blog, ak dapat tahu serba sedikit tentang kerjaya beliau...
macam gak orang lain...kadang2 ape yg diorang kongsikan 2 dapat menarik perhatian ak n ade jgak kadang2 bile kite terbaca tentang crita diorang yg masih belajar kat ipt misalnya, ak akan cakap kat dalam diri ak " ak mesti berjaya supaya satu hari nanti ak dapat rasa ape yg diorang rasa" dapat memberi semangat kepada ak untuk belajar lebih bersungguh2...
selain cerita2 best, of course la kadang2 ad jgakcrita2 kurang sedap didengar.. apa yg kita kongsi dlm blog ni menjadi ejekan sesetengah org yg ak lebih suka ketegorikan diorang ni sebagai golongan yg "lapuk" bukan "bapuk" ok! golongan yg macam ni akan menjadikan ape yg kita tulis ni sebagai bahan sindiran@ejekan yg menyeronokkan bg mereka..x salah untuk mengutuk atau mengomen atau menasihati tp biarlah nasihat yg membina n x mengaibkan mana2 pihak... kalau ak utk menangani golongan yg macam ni,, kita ikut jer kehendak mereka maksudnya biarkan mereka mengutuk sepuas hati,, satu hari nanti diorang akan rasa penat n akan berhenti sendri..pendek kata :) wat x layan jer...
selain itu,,, ak mmg kurang setuju ngan pendpat segelintir(bkn semua ok) orang kat luar sana yg menganggap blog ni sebagai membuang masa atau sebagainya..kalu korang x suka x pyh ar nak sibuk2 pasal orang lain plak, jgn nak memathkan semangat orang lain plak!!! kalau kita dapat seimbangkan antara kehidupan n blog ak rase x ada masalah..jangan lar terlalu khusuk dgn dunia maya ni sampai dunia realiti kita tinggalkan, kena seimbangkan... tp ak rase setakat ni semua blogger masih tahu had dan batas diorang...
banyak lagi sebenarnya nak ak kongsi tentang pengalaman dan perasaan ak sepanjang mengendalikan " story of a girl" ni.. banyak...ad yang pahit tetapi ad banyak lagi yg manis...yg ak tau sepanjang bergelar blogger (walaupon kelas E lagi.hahhahhahaha :p) i learn yg dunia ni luas.. this is a big world...banyak lagi yg ak x jumpa dlm dunia ni..pengalaman n cerita2 blogger lain ak jadikan pedoman untk ak sekiranya satu hari nanti ak mungkin akn menghadapi benda yg hampir sama..al maklumlah,, kehidupan ni bkn stakat form 3 jer kan???
pendek kata, i love blogging..i love writing...i love sharing.... ak rasa ak xkan berhenti menulis sebab ak dapat rasa the joy of writing di dunia blog ni.....

salam :)

No comments: