Saturday, July 11, 2009

Tip untuk Mempertahankan Diri
-->
Terdapat beberapa tip bagaimana untuk mengelakkan diri daripada situasi bahaya ketika anda berada di luar rumah. Umumnya, idea terbaik adalah dengan menggunakan akal fikiran! Malangnya, itu tidak selalunya mencukupi. Berikut disenaraikan tip yang boleh difikirkan bagi mengelakkan keganasan. Ini adalah cara yang paling efektif bagi mempertahankan diri.
Ingat, kebanyakan situasi yang melibatkan keganasan (biasanya keganasan domestik) bermula setelah pergaduhan secara verbal. Selalu cuba untuk “menyejukkan” keadaan atau cuba untuk keluar dari rumah sebelum terlambat.
Ditempat awam:
Jika anda melihat dan sedar wujudnya masalah, ubah haluan anda dan bersedia untuk lari bagi mempertahankan diri.
Jangan pakai barang kemas yang terlalu menonjol semasa anda berjalan sendirian.
Jangan sesuka hati menumpang kenderaan orang yang tidak dikenali, sebaliknya gunakan bas atau teksi.
Jangan berkelakuan seolah-olah anda mudah menjadi sasaran-tonjolkan keyakinan!
Kenderaan awam:
Ingat, keselamatan mesti diutamakan. Tunggu di dalam kedai kopi atau tempat yang terbuka sementara menunggu pengangkutan awam sampai.
Jangan memilih untuk duduk di bahagian tingkap kerana anda mungkin “dihalang” oleh seseorang yang berpotensi menjadi penyerang; selalu pilih tempat duduk di bahagian tepi laluan supaya anda dapat keluar dengan cepat.
Selepas waktu sibuk, selalu pilih bahagian tren yang membawa lebih ramai orang atau bahagian yang betul-betul dibelakang pemandu tren.
Di dalam bas, duduk di belakang pemandu bas atau di sebelah supaya anda dapat keluar dengan cepat.
Kenderaan bermotor:
Keadaan bahaya adalah sewaktu anda keluar dari kereta sama ada di rumah atau di tempat asing, dan juga ketika melangkah ke kenderaan.
Ketika mendekati kenderaan, pastikan anda sudah bersedia dengan kunci kereta.
Tingkap kereta mesti selalu dinaikkan dan kunci pintu walaupun ketika memandu bagi memastikan penumpang yang tidak diundang menceroboh. Selalu periksa kereta anda sebelum masuk.
Jangan tinggalkan kereta anda tidak berkunci, walaupun untuk beberapa minit semasa anda hendak memulangkan barang , membeli barang atau apa sahaja. Penyerang sememangnya sentiasa menunggu peluang-peluang sebegini.
Jangan sesekali masuk ke dalam kereta walaupun jika ada seseorang sedang mengacukan pisau atau pistol ke arah anda dari dalam. Larikan diri jauh dari kereta dan dalam masa yang sama menjerit. Pada ketika itu, mungkin dia akan memandu pergi untuk mencari mangsa yang lebih mudah daripada menyerang atau membunuh anda. Tetapi jika anda masuk ke dalam kereta, dia mempunyai peluang yang lebih besar untuk membawa anda ke tempat yang sunyi dan mula untuk mendera anda dan kemudiannya mungkin akan membunuh anda.
Jangan memberhentikan kereta di jalan yang sunyi walaupun pada waktu itu ada seseorang yang memandu di sebelah anda menunjuk pada tayar kereta atau sebagainya. Terus sambung memandu ke kawasan yang terbuka dan sibuk sebelum keluar dari kereta. Masalah itu mungkin hanya sekadar taktik tipu daya dan pemandu itu mahu anda berhenti di tepi jalan untuk “membantu” anda tanpa sebab.
Selalu peka di lot meletak kenderaan, terutama sekali ketika tempat itu gelap. Jika anda takut, jangan malu-malu untuk mengajak seseorang menemani anda sehingga ke kenderaan. Penjenayah senang bersembunyi di antara kenderaan-kenderaan dan di dalam kenderaan dan tunggu sehingga orang yang tidak peka datang.
Teksi:
Selalu periksa pengenalan diri pemandu (selalunya dilekatkan dekat dengan visor) dan pastikan ianya sama dengan wajah pemandu.
Berhati-hati dengan kereta yang menggunakan kawalan kunci berpusat.
Jangan duduk di tempat duduk belakang pemandu, ia mungkin memudahkan pemandu mengunci pintu penumpang di belakang-selalu duduk ditempat duduk belakang yang akan menyukarkan pemandu untuk mengunci pintu.
Selalu buat panggilan teksi supaya pemandu mudah dikesan.
Pejalan kaki/orang yang sedang berjoging:
Jika anda anda banyak berjalan untuk menguruskan aktiviti seharian, selalu berjalan bertentangan jalan raya jadi anda boleh lihat apa yang datang.
Jika diekori oleh sebuah kereta, lari semula ke arah daripada mana anda datang. Jika anda terus berjalan di laluan yang sama, itu akan memudahkan anda untuk terus diekori.
Hati-hati dengan orang lain yang lalu lalang.
Jangan gunakan “walkman” atau iPod ketika anda berjalan di kawasan yang tesembunyi pada bila-bila masa.
Kerap kali tukar laluan anda.
Tandakan rumah di hentian pada setiap laluan yang anda ambil, yang mana boleh digunakan sebagai “rumah selamat” apabila berlaku serangan contohnya kedai-kedai atau rumah-rumah yang didiami oleh kawan atau kenalan. Cuba untuk mengingati rumah-rumah ini setiap kali anda mengubah laluan.
Sentiasa peka setiap masa.
Jangan menyangka yang kawasan anda “selamat” selama ini, akan terus selamat selamanya.
Pondok Telefon Awam:
Semasa anda membuat panggilan daripada pondok telefon, selepas mendail nombor, selalu-selalulah memandang sekeliling, jadi anda tahu apa yang berlaku dibelakang anda dan melihat apa sahaja yang datang. Anda boleh beritahu orang yang anda sedang hubungi di telefon yang anda mungkin di dalam masalah dan mungkin boleh gunakan ganggang telefon sebagai senjata.
www.3r.com.my

No comments: