Saturday, March 29, 2014

Gila

Serius, aku penat dah,

Sikit sikit nak aim aku, sikit sikit nak salahkan aku. Memang dalam mimpi mimpi kau, watak aku ni memang selalu yang jahat jahat, yang bunuh impian kau, yang curi laki kau, yang culik anak anak kau, yang bakar rumah kau eh?

Sebab cara kau aim aku macam aku berdosa gila.

Kesian. Maybe hidup kau terlampau boring sampai kau kena aim hidup orang lain untuk dimusnahkan beramai ramai.

Satu jer sebelum kau nak cakap apa apa. Aku nak tanya satu ; kau tu layak ke nak cakap pasal aku?

Bercakap renung pasal diri sendiri, mungkin lebih afdal?

Pendam

Pendam pun tak guna.

Bukan mudah nak puaskan hati semua orang.
Bukan senang nak ikut kehendak orang.

Makin lama kau cuba, makin sakit kau rasa. Jadi aku fikir lagi elok kau buat jer apa yang kau rasa elok, terbaik untuk diri kau lantaklah orang nak fikir kau. Hidup ni hidup kau. Tapi sayangnya bila kau bukak mata kau baru sedar yang sebenarnya kau dah banyak hilang benda yang kau sayang dalam proses nak memuaskan hati semua orang dulu.

Toleransi dan sabar. Tu jer yang aku nak ajar diri aku. Aku nak belajar toleransi dengan orang lain and at the same time aku kena belajar sabar dengan perangai manusia yang kadang kadang pelik tak tercapai dek akal. Paling susah ialah bila dalam proses kau cuba nak perbetulkan diri kau tu, masa tu jugak lautan bergelora angin ribut taufan semua datang. Hmm.

Kadang kadang aku fikir kenapa lah dia ni macam ni, kenapa lah perangai dia macam ni. Lantas aku cantas fikiran tu, aku semat satu jer; bukan semua orang dilahirkan dalam environment kau. Mungkin sesetengah orang, dia dah memang dilahirkan dalam environment yang uttering 'harsh' words are normal. Mungkin sesetengah orang memang diajar untuk tak boleh dengar pandangan orang, kepala angin, etc.

Bukan nak cakap aku bagus, jauh.

Tapi sekurang kurangnya, kalau kau rasa nak hidup yang lebih bermakna, belajar lah untuk jaga hati orang tak banyak sikit pun jadilah.

:)